Column van Chantal: ‘Student, kom 20 seconden eerder uit bed. Dat scheelt een hoop verkeersongelukken’

Door Chantal Deen 6 oktober 2018

In de krant las ik de kop, “Voor 20 seconden tijdwinst waagt de student zijn leven”. Nee lieve mensen – dit gaat niet over de solar challenge ergens in Zuid-Afrika, maar over studenten die door rood fietsen in de omgeving Mekelweg, Jaffalaan en de Rotterdamseweg in de TU wijk.

De journalist van het stuk had er een ware studie van gemaakt: hij klokte dat fietsers, rondom de verkeersaders in de TU wijk, slechts twintig seconden krijgen om de kruising over te gaan. Dit komt door de verkeerslichten die onlangs zijn geplaatst. Door die lichten is het overzicht terug en kan een ieder weer zonder stress de kruising passeren, NOT.

Het wordt tijd dat er maatregelen komen

Het is nu de sport om, ook als het fietserslicht op rood staat, nog even met een bloedgang over te steken. Want ja: colleges die gevolgd moeten worden en docenten die ze willen spreken. Dat kan echt niet wachten. De automobilist die net wil optrekken, schrikt zich de tandjes als er voor zijn motorkap nog even fietser voorbij scheert.  Die bestuurder mag vol in zijn ankers om ongelukken te voorkomen. De Fietsersbond Delft bevestigt dat de verkeersveiligheid in Delft wel wat verbetering kan gebruiken. Joh, werkelijk waar? Ik ben echt geen heilig boontje; ik scheur ook wel eens door rood, op zondagochtend, als er weinig tot geen verkeer is. Maar deze mafkezen zal het schijnbaar rectaal oxideren en gaan hun goddelijke gang. Het wordt tijd dat er maatregelen komen ook voor de bollebozen van de TU Delft.

Dit zijn de oplossingen

We kunnen beginnen met het neerzetten van slagbomen rondom de kruisingen. Knappe jongen als je daar met je fiets onderdoor weet te komen. En wat dachten jullie ervan om op de TU Delft het vak ‘fietsen in Delft en de rest van Holland’ toe te voegen aan alle studies? Hier leren we de buitenlandse studenten hoe ze moeten fietsen, de Nederlandse studenten dat door rood fietsen nare consequenties kan hebben. Dit alles omlijsten we met afschrikkende beelden van verkeersongelukken. Slachtoffers (degene die ook rood licht hebben genegeerd) van verkeersongevallen kunnen gastcolleges geven en vertellen hoe dom het is om je leven op het spel te zetten voor een schamele winst van twintig seconden. Last but not least voeren we de schrik nog een beetje op en laten we familie en vrienden van dodelijke slachtoffers aan het woord. Als dat niet werkt, vreet ik mijn hoed op.

Twintig seconden eerder uit bed

Dus beste boekenwurm, als je nu nog de drang voelt om dat rode licht te negeren, zou ik je adviseren om je wekker twintig seconden eerder af te laten gaan. Dan kom je op tijd uit je bed en schuif je ook op tijd de collegezaal in. Win-win.

Meer over

Verkeer

adv.