Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Is de flitspaal op de Prinses Beatrixlaan nou echt verplaatst?’

Door Chantal Deen 20 oktober 2018

De flitspalen in Delft flitsen zo ongeveer elke acht minuten. Menig Delftenaar heeft dus wel eens een boete op de deurmat gehad, omdat hij of zij hier iets te hard het gaspedaal in drukte. Zo ook Chantal: 

Ping, u heeft mail! Nee hè, niet weer een bekeuring. Als ik de bekeuring aanklik, zie ik dat de boete is geregistreerd door de camera op de Prinses Beatrixlaan vlak voor de kruising met de Westlandseweg. Deze flitspaal is het goudhaantje van Delft. Jaarlijks schijnt deze paal helemaal in zijn eentje meer dan 2 miljoen euro aan boetes op te strijken met zijn flitsgedrag. Hoe kan het dan, dat ik uitgerekend dáár een bon van krijg? Ik heb altijd de app Flitsmeister (flitser meld-app) aan staan om dit soort boetes te voorkomen. In deze flitspalen zit altijd een rolletje film, dat weet iedere Delftenaar.

Wat ging er mis die dag? Nou, een hele hoop. Ik had net te horen gekregen dat mijn moeder en hersenbloeding had gehad en daardoor racete ik net iets te hard op het stoplicht af. Ik weet dat het on-welzijn van mijn moeder geen excuus is om te hard te rijden. Toch zit het mij dwars dat ik uitgerekend daar, waar ik weet dat de camera op scherp staat, een boete heb opgelopen. Omdat mijn moeder nog steeds in het ziekenhuis ligt passeer ik die flitspaal regelmatig en iedere keer geeft de app keurig een seintje dat de paal actief is. Heb ik die melding op die bewuste dag niet gehoord vanwege de emoties? Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Wist ik veel wat ik aan zou treffen in het ziekenhuis?

Is hij echt verplaatst?

Terug naar die flitspaal. Sinds een paar dagen valt me op dat de melding van deze bewuste paal past komt als ik er ruimschoots aan voorbij ben. Als ik dit voorleg aan manlief zegt hij: “Ja, die paal hebben ze verplaatst”. Verplaatst? Waarom? Zou het een spelletje ‘hoe hou ik de automobilisten alert’ zijn? Of zou er dit jaar te weinig boetegeld in kas zitten? Dat laatste lijkt me sterk. Dus ga ik op Google op zoek naar een bericht over de, volgens mijn man verplaatste flitspaal. Op het hele internet is niets terug te vinden van een flitspaal die stiekem is verzet. Wat ik wel vind is het verhaal van Robert Prins die zich gruwelijk ergert aan die flitspalen en hun locatie.

Beroep op boete gewonnen

Hij is van mening dat de plekken waar de flitsers staan te gevaarlijk zijn en er te weinig borden staan die je waarschuwen voor de maximum snelheid. ‘De locatie van de paal die mij heeft geflitst ligt net na een bocht en is door de schutting en lantaarnpalen nauwelijks te zien’, zo meent Robert. In plaats dat de flitspalen zorgen voor een veilige verkeerssituatie gebeurt vaak het omgekeerde. Automobilisten komen met een bloedgang op het kruispunt af en moeten dan vol in de remmen om de teller terug te laten lopen naar 50 kilometer per uur. Hij heeft trouwens, na ontvangst van een boete, beroep aangetekend en dit ook gewonnen.

Dat zal voor mij wel niet opgaan met deze boete. En ondertussen weet ik nog niet of die paal op de Beatrixlaan is verplaatst is of niet. Tot die tijd zal ik al voor de bocht mijn snelheid moeten matigen, omdat ik niet weet wanneer de flitser geactiveerd wordt. Ik heb natuurlijk Flitsmeister wel even ge-appt dat de paal is verplaatst.

Meer over

Verkeer

adv.