Column van Chantal: ‘Geef wat aandacht aan de plek waar je je fiets neer pleurt’

Door Chantal Deen 13 oktober 2018
Ik deel voor het gemak parkerende fietsers in drie categorieën. Dat is puur en alleen voor mijn eigen structuur want daar ontbreekt het bij mij regelmatig aan, aan die structuur dan. 

In de eerste categorie vallen de braveriken: zij volgen de regels en wijken daar nooit vanaf. Categorie nummer twee heeft lak aan fietsregels in het algemeen. Nummer drie zijn degenen die van twee walletjes eten; ze schuren langs de randjes van de fietsende samenleving. Alle drie zijn de revue wel eens gepasseerd in mijn stukjes over de vele type fietsers die Delft rijk is. Deze keer wil ik het echter hebben over fietsers en parkeren. Dat is namelijk een totaal andere tak van sport.

Pubers zijn een andere categorie

Het parkeren van je fiets moet al vroeg worden aangeleerd voor het beste resultaat. Bij mij thuis leven we in pais en vree totdat de schuurdeur opengaat. Als de pubers in de ochtend hun stalen rossen pakken, kijken zij niet op of om als een andere fiets valt of in de verdrukking raakt. Hun brein kan dat nu eenmaal niet verwerken. Hoe vaak ik mijn fiets aantref, liggend in de schuur, kan ik niet meer op een hand tellen. De uitkomst is dan ook niet fraai; er is altijd wel iets stuk. Een fiets kan niet veel hebben, het arme ding. De pubers vallen eigenlijk in de een andere categorie; die van de pubers. Uiteraard probeer ik hen bij te brengen dat je met respect andermans spullen behandelt, maar het zal nog jaren duren voordat die boodschap valt. Binnenshuis, tenminste. Daarbuiten zijn het engeltjes, echt waar!

Kijk maar eens op de Oude Langendijk

Als je eenmaal uit de puberfase bent, moet het parkeren van je fiets een eitje zijn, toch? Helaas is dat niet altijd het geval. Neem nou bijvoorbeeld de Oude Langendijk, ter hoogte van de Jamin. Daar hebben ze vakken getekend om je fiets in te parkeren. Lekker duidelijk en overzichtelijk, totdat het zaterdagmiddag is en iedereen zijn fiets daar wil parkeren.  Zie dan je fiets daar nog maar eens uit te halen, laat staan in te parkeren.

Beetje aandacht kan geen kwaad

Ik wil niet zeuren, want er gaat niemand dood als een fiets slecht geparkeerd staat. Maar kom op, een beetje aandacht geven aan de plek waar je je fiets neer pleurt kan geen kwaad. Kijk voor de grap maar eens hoe het er fietsparkeer-technisch aan toegaat in Delft. Hebben jullie wel eens gezien hoeveel fietsers er geparkeerd staan voor een winkel of huis waar een bordje voor het raam hangt, ‘hier geen fietsen plaatsen’? Of hoeveel fietsen er de gracht inrijden door gebrek aan goed hang- en sluitwerk? Nee? Kom kijken dan op het liefst een zaterdagmiddag en verbaas, vergaap en verwonder je over onze fietsenparkeerstelsel in de stad.

Meer over

Verkeer

adv.