Column van Chantal: ‘Fietsers, gedraag je niet zo roekeloos bij afsluitingen’

Door Chantal Deen 27 november 2018

Wat weten wij automobilisten eigenlijk van de verkeersregels? Dat kopte een krant. Er had ook kunnen staan: “Wat weten wij fietsers eigenlijk van de verkeersregels?” Het is weer goed raak in de Delftse fietsjungle: meerdere wegwerkzaamheden zorgen voor verwarring bij menig fietser.

Bij de Kampveldweg, ter hoogte van de spoortunnel, is tot 7 december een gedeelte afgesloten voor fietsers. In eerste instantie dacht ik, ‘ha, eindelijk gaan ze wat doen aan die achterlijke constructie van deze verkeersader’. Mijn vreugde sloeg snel om toen ik begreep dat het slechts werkzaamheden betrof aan de riolering (ook belangrijk hoor, voordat ik straks de rioolpolitie in mijn riolering aantref).

Ronduit gevaarlijk

Het afgesloten stuk zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers een stukje moeten omrijden om naar de overkant van de Wateringsevest te komen. Om de pijn te verzachten heeft de omleiding geen verkeerslicht dus met een beetje ruimtelijk inzicht ben je zo aan de andere kant. Echter stuit dit bij vele verkeersdeelnemers op weerstand en worden deze nieuwe regels compleet genegeerd. En daar hebben de automobilisten dan weer last van. Het gaat niet om een onschuldige verkeerde inschatting van de regels, nee het is ronduit gevaarlijk. Hoe dan, Chantal?

Een scenario dat super slecht kan aflopen

Stel je voor, ik sta te wachten (als autorijder hè) op de Wateringsevest komende van de trambrug om rechtsaf te slaan richting de Ruys de Beerenbroeckstraat. Het stoplicht springt op groen en ik trek op om de bocht naar rechts te nemen. Vlak voor mijn motorkap zoeft een moeder met kind (ik schat een jaar of zes) pardoes de autorijbaan op om zo het afgesloten stuk te omzeilen – en niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar te brengen.

Zien jullie het voor je? Beeld je nu eens in hoe dat eruit ziet als het tegen half zes in de middag is (wintertijd)? Juist, hartstikke donker. Zwart kleedt af, niet waar? Precies die kleur (is het een kleur?) is geliefd bij fietsers en voetgangers. Je ziet ze daarom bizar slecht. Al met al is dit een scenario dat super slecht kan aflopen. Dat deze vrouw met kind veilig weer op het fietspad is gekomen heeft niets te maken met haar inzet maar alles met die van mij.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Ik ben niet roomser dan de paus – ik maak heus weleens een verkeer faux pas. (Gisterenavond fietse ik zonder achterlicht, niet door mijn eigen keuze;-)) Daarom heb ik de test gedaan van de ‘niet verplichte’ opfriscursus voor autorijders. Uitslag: ruim voldoende, maar uiteraard met ruimte voor verbetering.

Tip voor de vrouw en alle andere nachtbrakers die mij de stuipen op het lijf jagen daar bij de spoortunnel: rij om en neem eens een online verkeersles. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Of blijf tot en met zeven december thuis.

Meer over

Verkeer

adv.