Verdriet bij kledingbank De Buurvrouw: ze moeten hun pand uit

Door Anne-Meike van den Berg 2 september 2016

Verdriet bij kledingbank De Buurvrouw in Delft vandaag. De kledingbank, die ingezamelde kleding verdeelt onder mensen met een minimaal inkomen in Delft en omgeving, moet per 1 december hun pand aan de Van Lodensteynstraat verlaten. Mede-oprichter Saskia Eijgelsheim is aangeslagen: “Wij zitten hier steeds te janken.”

Verhuizen

Kledingbank De Buurvrouw Delft
Foto: De Buurvrouw

Het pand waar De Buurvrouw in zit, wordt door de organisatie PerspeKtief gehuurd van Woonbron. Omdat de ruimte waar de kledingbank nu gebruik van maakt anders toch leeg zou staan, hoeven zij hier geen huur voor te betalen. Maar omdat PerspeKtief gaat verhuizen moet nu ook De Buurvrouw het pand verlaten.

En dat nieuws kwam hard aan, vertelt Saskia: “Het viel ons op dat PerspeKtief de laatste tijd al flink aan het opruimen was. Heel vaak hebben we aan ze gevraagd: moeten wij eruit? Het antwoord was steeds nee. Nu hoorden we van andere mensen in het pand dat we er dus toch uit moeten. We begrijpen dat PerspeKtief de huur niet voor ons blijft betalen, maar het was wel netjes geweest om dat even aan ons te melden.”

Reacties

Kledingbank De Buurvrouw Saskia
Saskia Eijgelsheim (links). Foto: De Buurvrouw

De dames van De Buurvrouw hebben het nieuws dat ze weg moeten gisteren gedeeld op hun Facebookpagina. En de reacties stromen binnen. Saskia: “Ik heb vanmorgen even snel naar de reacties gekeken, maar eerlijk gezegd kon ik toen even niet meer. Onze hoofden lopen over en we zitten hier steeds te janken.”

Het raakt Saskia vooral dat dit ten koste gaat van gezinnen die kleding komen halen bij de kledingbank: “Ruim één procent van de Delftse bevolking komt hier maandelijks kleding halen. Tegenover al die mensen en vooral ook kinderen die dat nodig hebben vind ik dat je het echt niet kan maken ons te sluiten.”

Een nieuwe plek

Toch lijkt sluiting van kledingbank De Buurvrouw op dit moment helaas een reëel scenario. Een nieuwe plek vinden is namelijk ontzettend lastig. Saskia: “We hebben al met de gemeente gebeld maar die kunnen weinig betekenen. En omdat wij geen inkomsten hebben is het echt heel lastig om iets te vinden. De meeste plekken die leegstaan zijn veel te duur.”

Toch is Saskia heel blij met alle ideeën voor een nieuwe ruimte die binnenstromen via social media: “Het is ontzettend fijn dat mensen meedenken, want soms weten wij het ook even niet meer.”

Kledingbank De Buurvrouw kledingwinkels

vandaag gesloten

Ternatestraat 111/113, Delft

Bekijk meer:kledingwinkels

Meer over

Nieuws