Dit is waarom je met ‘permanent negatief zwemadvies’ soms tóch veilig kunt zwemmen

Door Iris Olsthoorn 16 mei 2019

Het is ieder voorjaar weer onderwerp van gesprek: de kwaliteit van het zwemwater in Delft. Als een zwemplek het stempel ‘permanent negatief zwemadvies’ krijgt, staan bij sommige mensen meteen de nekharen omhoog. Maar wat houdt dat advies nou eigenlijk in? En is het nou écht zo gevaarlijk om er toch in te zwemmen? Kan je je kind veilig naar de waterspeeltuin sturen? We vroegen het aan de experts op het gebied van water.

Dit is waar en waarom er gemeten wordt

Thecla den Hoed is woordvoerder bij het Hoogheemraadschap Delfland, de instantie die het water in onze regio onderhoud. Zij weet ons haarfijn uit te leggen wáarom er nou precies getest wordt en wat het betekent. “Allereerst wijst de Provincie de officiële zwemwaterplekken aan. Daar controleren wij tijdens het zwemseizoen iedere twee weken de waterkwaliteit. We checken onder meer op de aanwezigheid van blauwalg en bacteriën. In Delft doen wij dat op drie officiële zwemwaterlocaties: de grote plas in de Delftse Hout en de twee waterspeeltuinen.”

“Mensen beseffen vaak niet dat het eigenlijk best goed geregeld is, dat er gecheckt wordt op de veiligheid van het water. Als je zomaar in een niet gecontroleerde plas, gracht of sloot springt, kun je ziek worden van het water en loop je bovendien het risico dat er bijvoorbeeld fietswrakken of winkelwagentjes op de bodem liggen. Het Hoogheemraadschap test het water en stuurt zijn bevindingen op aan de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH)”, gaat Thecla verder. “Zij geven vervolgens op www.zwemwater.nl en op de borden bij de locaties aan of het water in orde is, of er een waarschuwing geldt, of dat je er beter niet kunt gaan zwemmen.”

Als er slechte resultaten binnenkomen, kun je dat zien als het krijgen van een gele kaart. Aan het begin van het zwemseizoen krijgt een officieel zwemwater altijd een label; goed, hier geldt een waarschuwing, of het water is hier slecht. Heb je teveel gele kaarten gehad in de afgelopen vier jaar? Dan kun je uit voorzorg een zogeheten ‘permanent negatief zwemadvies’ krijgen.

Dit is waarom je vaak wél veilig het water in kunt bij een permanent negatief zwemadvies

Klinkt best heftig, zo’n permanent negatief zwemadvies. Het schrikt veel ouders met kinderen af, maar hoe onveilig is het nou echt? “Dit systeem is er niet voor niets”, zegt Thecla. “Het is echt bedoeld om de zwemmer te beschermen.” Maar is één grote máár: “Zo’n advies is gebaseerd op de afgelopen vier jaar en zegt iets over de kans dat de normen overschreden worden. Maar het zegt niet veel over de huidige waterkwaliteit.” Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat er op dat moment al twee jaar geen ‘gele kaarten’ meer zijn uitgedeeld bij een zwemwater.

Hoe kan je dit zelf het beste checken, als je wilt gaan zwemmen? “Op de website zwemwater.nl worden al onze metingen bijgehouden. Als je kijkt bij ‘meetgegevens’, zie je de meest actuele resultaten. Als je al op de zwemlocatie bent, kijk dan op het informatiebord.”

Lees ook

Veilig of niet? Zo zit het met de waterkwaliteit van de zwemplekken in Delft

Het zwemseizoen is geopend! Wij kunnen niet wachten op een lekkere, verfrissende duik. Maar wat is e...

Meer over

Nieuws

adv.