Veilig of niet? Zo zit het met de waterkwaliteit van de zwemplekken in Delft

Door Iris Olsthoorn 16 mei 2019

Het zwemseizoen is geopend! Wij kunnen niet wachten op een lekkere, verfrissende duik. Maar wat is er nou precies aan de hand met de waterkwaliteit? Wanneer is het veilig om te zwemmen, en wanneer niet? We bekijken het per zwemplek, samen met de experts. 

In Delft zijn er drie officiële zwemwateren. Deze drie plekken tijdens het zwemseizoen van mei tot en met oktober iedere twee weken gecontroleerd. Dat gebeurt vanwege de veiligheid. Verder krijgen de zwemplekken ieder jaar een label; goed, er geldt een waarschuwing, of het water is slecht. Ook met een ‘slecht’ label, ofwel een permanent negatief zwemadvies, kan je soms nog gewoon veilig de plas induiken. Hoe dat precies allemaal in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

Zo staat het met de waterkwaliteit in de Delftse Hout

Met de grote plas in de Delftse Hout gaat het prima. Het kreeg dit jaar het label ‘goed’. “Het grootste probleem dat we in deze plas hebben, is blauwalg”, vertelt Thecla Den Hoed van het Hoogheemraadschap Delfland. “Blauwalg zit eigenlijk altijd in het water, maar bij warm weer wordt de concentratie te hoog en kan je er als zwemmer ziek van worden.” Dat is natuurlijk jammer, want je wilt juist zwemmen als het warm is. Daarom is er de afgelopen jaren een aantal keer verdunde waterstofperoxide gebruikt. “Maar dat is eigenlijk een lapmiddel, want helpt maar tijdelijk. Daarom nemen we heel veel maatregelen die op de lange termijn moeten zorgen dat we de hele zomer door kunnen zwemmen.”

Zo worden bijvoorbeeld bomen vlakbij het water gekapt, zodat de bladeren niet meer in de plas terecht komen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd, en is er een drijvend vlot neergelegd zodat de blauwalg meer concurrentie heeft. “Maar ook mensen zelf kunnen iets doen: gebruik de wc’s, laat je hond niet bij de plas poepen en ruim netjes je rommel op.” Een blauwalg-vrije zomer is dit jaar nog een beetje teveel goede hoop, maar over een paar jaar zeker niet onrealistisch: “Bij plassen waar we dit soort maatregelen nemen, zie je dat blauwalg steeds minder vaak spelbreker is. Bij de Dobbeplas bij Nootdorp is dat bijvoorbeeld al het geval.”

Zo staat het met de waterkwaliteit in de waterspeeltuin BuytenDelft

In de plas van de waterspeeltuin is er iets anders aan de hand: daar zit nauwelijks blauwalg, maar wel een bacterie. “Als je veel van het water binnenkrijgt, kan het zijn dat je last krijgt van je darmen”, vertelt Jet, de beheerder van BuytenDelft. De waterspeeltuin kreeg dit jaar vanwege deze bacterie het label ‘permanent negatief zwemadvies’. “Ook hier wordt elke twee weken getest. We hangen altijd een bord op met uitslag van de meest recente meting. Direct bij de ingang, zodat mensen het meteen kunnen zien of het veilig is om te zwemmen.”

Ook hier kan ondanks het label dus nog best gezwommen worden, wanneer de actuele metingen dat laten zien. De kinderboerderij en waterspeeltuin werkt hard om het water schoon te houden: “De waterkwaliteit heeft sinds dag één onze aandacht”, vertelt Jet. “We zetten pompen neer, zodat het water in beweging blijft, we halen het zand ’s winters uit de plas zodat het kan drogen en zijn met het Hoogheemraadschap bezig met een betere waterweg, waardoor er water direct uit de Schie bij ons kan binnenstromen.” Maar waarom krijgt deze waterspeeltuin dan nog steeds het ‘slechte’ predikaat? “Dat is omdat we nog steeds niet weten wat de oorzaak is van de bacterie. Het kan door allerlei factoren komen. Iets in de natuur, maar ook doordat er nu eenmaal veel kleine kinderen in spelen. We weten het gewoonweg niet, en daardoor is het extra moeilijk helemaal uit te roeien. Maar we werken er nog steeds hard aan!”

Zo staat het met de waterkwaliteit in waterspeeltuin Tanthof

Ook waterspeeltuin Tanthof krijgt een ‘permanent negatief zwemadvies’. Maar de actuele metingen zijn daar goed, zo staat er op hun website. “Sterker nog, deze waterspeeltuin heeft in de afgelopen twee jaar geen enkele gele kaart gehad”, weet Thecla van het Hoogheemraadschap ons te vertellen. Ook deze waterspeeltuin werkt hard om het zwemwater gewoon veilig te houden voor kinderen. “Elke week wordt de waterbaan en het bassin helemaal schoongespoten met een hogedrukspuit met heet water van 90 graden Celsius”, schrijft de waterspeeltuin.

Kortom: het klinkt misschien eng, zo’n permanent negatief zwemadvies. Maar we hoeven niet bang te zijn dat we het hele jaar niet kunnen zwemmen. Hier check je de meest recente waterkwaliteit. Kijk bij ‘meetgegevens’ voor de laatste metingen.

Lees ook

Dit is waarom je met ‘permanent negatief zwemadvies’ soms tóch veilig kunt zwemmen

Het is ieder voorjaar weer onderwerp van gesprek: de kwaliteit van het zwemwater in Delft. Als een z...

Meer over

Nieuws

adv.