Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel verschillende Zwarte Pieten bij intocht Sinterklaas in Delft

Door Jantine van den Hoven 26 oktober 2016

“In Delft zijn er veel verschillende Pieten, net zoals er veel verschillende mensen zijn”, zegt Herman Weyers, organisator van de intocht in Delft. Piet is bruin, maar heeft al lang geen roe, overdreven rode lippen en oorbellen meer.

De honderd Pieten die op 19 november te zien zijn bij het feestelijke onthaal van de Sint in de stad, hebben allemaal een rol. Er zijn 24 strooipieten, een Wegwijspiet, Wegkwijtpiet, een grijze Omapiet, Bouwpiet, Slaappiet, Kokspieten en ga zo maar door.

Het gaat in Delft om een mooie tijd voor ‘het gelovige kind’ en zijn of haar ouders. Eigenlijk wil de Delftse organisatie ver blijven van een Zwarte Pietendiscussie. “Wij willen het in Delft gewoon rustig houden.”

De verandering van Zwarte Piet is volgens Herman Weyers al langer gaande in Delft. “We zijn al zo’n 10 tot 15 jaar aan het veranderen. We willen dat op een goede manier doen, zonder in één keer al te veel te veranderen. Ten op zichte van vorig jaar zal er bij deze intocht niet veel anders zijn”, zegt Herman Weyers als voorzitter van Stichting Sinterklaas Delft.

“Ook in Delft zal ongetwijfeld over niet al te lange tijd een Roetveegpiet of andere Piet zijn of haar entree maken. Dat is alleen al logisch omdat het Sinterklaasfeest altijd al met haar tijd meegegaan is en zal blijven meegaan. Niet omdat het moet, maar omdat de omgeving en de wereld ook steeds blijven veranderen.” Een stroopwafelpiet of een Delftsblauwe Piet ziet Weyers niet zitten. Dat is te ver gezocht.

Pieten dom? Niet in Delft, de Pieten doen normaal en praten gewoon. Oké, op de Wegkwijtpiet na dan, die is niet zo snugger.

adv.