Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel reuring over plannen voor megaschool in Tanthof: de kinderboerderij start een petitie

Door Jan van der Mast 25 november 2020

Je hebt er ongetwijfeld iets over gelezen of gehoord. De kinderboerderij en de waterspeeltuin in Tanthof vrezen plaats te moeten maken voor een geplande megaschool met 1.000 leerlingen. Kort geleden stelde het bestuur van de kinderboerderij een petitie op waarin het publiekelijk steun vraagt om op de huidige plek te mogen blijven, én met dezelfde omvang. Inmiddels hebben ruim 2.000 Delftenaren de petitie ondertekend. Wat is er nu precies aan de hand? We leggen het uit aan de hand van vijf vragen.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de gemeente Delft van plan?

Het plan is om de zes basisscholen in Tanthof te laten fuseren tot een megaschool op een centrale locatie. Eerst werd gedacht om deze nieuwe school een plek te geven in het Abtswoudsepark. Toen deze locatie afviel heeft de gemeente een extern bureau (NohNik) ingehuurd om te onderzoeken of de megaschool gesitueerd kan worden op de kop van Abtswoude, een kavel waar al jaren de kinderboerderij, de waterspeeltuin en kindertuin de Boterbloem zijn gevestigd. In het onderzoek worden drie varianten gepresenteerd. 

Welke drie varianten zijn er bedacht?

De gewenste megaschool voor 1.000 leerlingen heeft een fors programma: schoolgebouw, schoolpleinen, een BSO, een fietsenstalling, parkeerplaatsen en een gymzaal. Bij twee varianten worden alle onderdelen van de school op de onderzochte plek gebouwd en zullen de kinderboerderij, waterspeeltuin en kindertuin zo’n 60 % van hun grond moeten inleveren. Hierbij – zo stelt het onderzoeksbureau – zou het een optie zijn om de kinderboerderij naar een andere (niet nader genoemde) plek te verhuizen.

In een derde variant wordt de nieuwe gymzaal op een andere plek gebouwd, waardoor de aanslag op de ruimte weliswaar minder is, maar er voor de kinderboerderij en kindertuin 5.500 vierkante meter overblijft: in versnipperde vorm.  In alle drie de varianten blijft de waterspeeltuin op dezelfde plek, maar moet dan wel kleiner gemaakt worden.    

Wat zijn de consequenties voor de kinderboerderij?

De voorzitter van de kinderboerderij, Thijs Remmelt, vindt de planontwikkeling uiterst zorgwekkend en benadrukt dat het voortbestaan van de kinderboerderij op het spel staat: “Doodzonde! Het is een unieke (gratis!) recreatieplek waar kinderen kunnen spelen én allerlei dieren ontmoeten. Het is een oase van rust en natuur, omgeven door vier dichtbevolkte woonwijken. Extra zuur is dat door een gemeentelijke bezuiniging vijf jaar geleden, wij moesten verzelfstandigen. Daar hebben we hard aan gewerkt, we zijn nu een stichting en draaien met 50 vrijwilligers, die er voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. De gemeentelijke plannen zorgen voor een hoop onrust.”

Waarom een petitie?

Kort geleden is er door Thijs Remmelt een petitie in het leven geroepen. De petitie is binnen twee weken door ruim tweeduizend Delftenaren ondertekend. Met deze petitie wil de kinderboerderij (aan de gemeente) laten zien dat er veel mensen achter hen staan. ‘Laat ons voortbestaan op de huidige plek én in ons huidige formaat’, schrijven zij bij de petitie. Het bestuur van de kinderboerderij beaamt dat er een plek moet zijn voor de basisscholen, maar wil niet dat dit ten koste gaat van de huidige opzet en hun harde werk. Meer over de petitie vind je hier. 

Wat is de status van het onderzoek? Hoe nu verder?

Bij de planvorming zijn diverse wethouders betrokken, zoals Hatte van der Woude (onderwijs) en Karin Schrederhof (gebiedswethouder). Zij houden een slag om de arm en hebben een vervolgtraject voor ogen, waarin samen met de betrokken scholen, kinderboerderij, kindertuin en waterspeeltuin wordt besproken of inpassing van de scholencluster mogelijk is. In een reactie heeft Hatte van der Woude (VVD) gezegd dat een uiteindelijke conclusie ook kan zijn dat het inpassen van de de megaschool op deze plek onhaalbaar is. 

De verwachting is dat uiterlijk 1 maart 2021 het vervolgonderzoek is afgerond. Dan neemt het college van B&W een definitief besluit. De Gemeenteraad beslist uiteindelijk over de wijziging van het bestemmingsplan.

Lees ook

Philip geeft al 43 jaar les: ‘Ik ga nog dagelijks met plezier naar mijn werk’

Delftenaar Philip Vermaat werkt al 43(!) jaar in het onderwijs, waarvan het grootste deel op het Gro...

Delft krijgt waarschijnlijk winterterrassen én weer extra terrasruimte in 2021

Delftenaren konden afgelopen zomer plaatsnemen op een heleboel nieuwe of uitgebreide terrassen en te...
Hans dunlop

Deze twee gebouwen in Delft kleuren deze week oranje en dit is waarom

Vanaf woensdagavond 25 november zullen twee Delftse gebouwen oranje kleuren: de Nieuwe Kerk en het s...

Feest bij Wine & More: hij bestaat 3 jaar! En dat viert hij met lekkere aanbiedingen voor jou

Voor zijn vijftigste verjaardag wilde Arjan Bezemer zijn eigen zaak beginnen en dat is hem met één d...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.