Trots: Reinier de Graaf Gasthuis scoort superhoog in de Ziekenhuis Top 100

Door Iris Olsthoorn 9 november 2018

Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis belanden, zit je in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft best goed. In de AD Ziekenhuis Top 100 behaalde het ziekenhuis plek nummer vier in de categorie topklinische ziekenhuizen. 

Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft een eindscore van 74.08% en behaalt daarmee de vierde plek. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar: toen stond het Delftse ziekenhuis nog op plek achttien. Petje af dus voor de dokters, verpleging en de rest!

Dit doen ze goed

Het ziekenhuis scoort een 100% score op controle op sepsis, bloedvergiftiging. Mocht je daar last van krijgen, is de kans dat daar in het Reinier de Graaf overheen gekeken wordt klein. Ook pijn na een operatie hebben ze goed onder controle (score: 98.39%), scoort het ziekenhuis hoog op het gebied van screening op ernstige verwardheid (97.45%) en wordt er op tijd antibiotica gegeven na een operatie (96,27%). En krijg je onverhoopt borstkanker, hoef je bij het Reinier de Graaf maar kort te wachten op een behandeling, ten opzichte van andere ziekenhuizen.

Dit kan er beter

Hoewel er duidelijk veel meer goed, dan fout gaat in het Reinier de Graaf (hoera, plek 4!), zijn er ook puntjes van verbetering. Zo heeft ongeveer 1 op de 20 (4.4%) van de patiënten die een heupoperatie ondergaat, binnen twee maanden een nieuwe operatie nodig. Van de mannen die een prostaatkankeroperatie ondergingen, kreeg afgelopen jaar 7% complicaties binnen dertig dagen. Verder moet bijna 15% van de mensen die in het Reinier de Graaf Gasthuis wordt opgenomen, langer blijven dan in eerste instantie gedacht wordt.

Dit was nog maar een kleine greep uit alle cijfers en percentages die aan het Reinier de Graaf Gasthuis zijn toegekend. Wil je precies weten op welke vlakken het ziekenhuis goed of minder goed scoort? Dat lees je hier. 

De Ziekenhuis Top 100

De Ziekenhuis Top 100 wordt elk jaar door het AD vastgesteld. Ze toetsen ziekenhuizen in veel Nederland door middel van openbare cijfers en geven ook patiënten de kans op de ziekenhuizen bepaalde keurmerken toe te kennen.

Dit jaar zijn er voor het eerst twéé winnaars. Dat komt omdat er nu onderscheid is gemaakt tussen topklinische ziekenhuis en streekziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen houden zich veel bezig met specialisaties op bepaalde zorggebieden. Hierdoor zijn ze lastig te vergelijken met streekziekenhuizen, waar vooral ‘minder complexe’ behandelingen worden uitgevoerd. Het verschil in de categorieën en waarom ze dit onderscheid maken, legt AD uitgebreid uit in dit artikel. 

adv.