Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Streetart kan volgens Dave illegale graffiti tegengaan

Door Iris Olsthoorn 29 december 2016

Van weelderige tekeningen tot abstracte woorden op een muur gekalkt: graffiti wordt vaak gezien als vervuiling. Vooral bij de spiksplinternieuwe fietstunnel in de spoorzone ergeren veel Delftenaren zich aan het geklieder op de muren. Streetart-expert Dave Vanderheijden ziet een oplossing: “Maak een nieuwe, soortgelijke plek als de Irenetunnel en ruil de tags uit de binnenstad in voor kunst.”

We interviewden Dave eerder over zijn project ‘Rewriters010’ en zijn liefde voor street-art. Hij weet precies waarom juist de fietstunnel bij de spoorzone zo’n populaire plek is: “Bij ‘overlast-graffiti’ gaat het vaak om een ‘tag’, een handtekening van de zetter. Het doel is om jouw tag op een plek achter te laten waar het heel veel gezien wordt. In die tunnel rijden natuurlijk elke dag duizend mensen, dus is het een aantrekkelijke plek. ”

De rol van de gemeente

grafitti fietstunnel
De graffiti wordt door de gemeente niet weggehaald

De gemeente is van mening dat het verwijderen van graffiti dweilen met de kraan open is. “We laten alleen aanstootgevende teksten of beelden weghalen. Verwijderen is heel kostbaar. Je moet ergens een grens trekken in hoeveel je hieraan wilt besteden”, vertelt de gemeentelijk woordvoerder aan het AD. 

Maar het verwijderen van graffiti heeft volgens Dave juist wél zin: “Het doel van een graffitispuiter is om door zoveel mogelijk mensen gezien te worden. Graffitibussen kosten best veel geld en je kan gepakt worden. Als jouw tag ergens heel snel weggehaald wordt is dat dus echt zonde van je geld en van het risico wat je ervoor neemt. Als ze die tags laten staan is het juist een uitnodiging voor meer.” Ook had de gemeente beter op kunnen letten met de bouw van de tunnel, zegt Dave: “Er bestaat gewoon spul waarmee je de muren kan behandelen en waar je de graffiti zo van af spuit. En goede verlichting en camera’s ophangen op zo’n aantrekkelijke plek helpt ook.”

Streetart als toeristentrekker

dave-vanderheijden-streetart-2
De viaducten van de Kruithuisweg zijn versierd met kleurige kunst

Lang niet alle muurbeschilderingen zijn vervuiling. De echte streetart kan juist mensen aantrekken. “In Rotterdam en Gent zijn speciale streetartroutes waar heel veel toeristen op af komen. Delft wil heel graag meer toeristen trekken, maar in de binnenstad zijn er nu heel veel drukke steegjes die er echt niet uit zien. Door streetart zouden die er een stuk beter uit zien, plus je hebt een mooie trekpleister voor het jongere publiek”, vertelt Dave.

In Delft is er eerder dit jaar bij de Kruithuisweg streetart gemaakt. Volgens Dave hoeven we niet bang te zijn dat deze kunstwerken worden beklad met tags: “Als je goede artiesten neer zet die veel respect genieten in de graffiti-wereld, gaat echt niemand zijn tag er overheen zetten.”

Irenetunnel

Momenteel is er in Delft een legale plek voor graffitispuiters bij de skatebaan op de middenberm aan de Prinses Beatrixlaan: “Maar daar komen alleen veel auto’s langs, helemaal geen fietsers of wandelaars. Geen effectieve plek dus”, legt Dave uit. “Vroeger kon je in de Irenetunnel rustig je gang gaan en was je kunst heel erg zichtbaar. Dat is voor graffitispuiters dus veel leuker. Het illegale werk is dan veel minder aantrekkelijk. Door een nieuwe, soortgelijke plek zal je veel minder last hebben van tags overal. Daar wil ik graag met de gemeente voor in gesprek.”

graffiti-irenetunnel
De Irenetunnel, vlak voor de afbraak in april 2015. Foto Facebook @sniekart

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.