Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zien: dichtgetimmerde panden in de Bomenwijk zijn versierd met street art

Door Iris Olsthoorn 5 augustus 2020

De witte huizenblokken in de Bomenwijk krijgen steeds meer kleur. Kunstenaars zijn de afgelopen tijd bezig geweest om dichtgetimmerde, leegstaande huizen te voorzien van prachtige street art.

De street art is de afgelopen tijd aangebracht onder leiding van Micha de Bie. Hij is de bedenker van dit project: “Het begon eigenlijk al een tijd geleden: ik ken de Bomenwijk best goed en de wanden van de witte huizen zijn fantastisch voor street art. Ik schreef een plan voor een heleboel botanische kunstwerken in deze wijk en diende dat in bij woningcorporatie Vestia. Helaas bleek het iets ambitieus: er was geen budget vanwege financiële problemen.”

Dichtgetimmerde huizen

Toch werd Micha een aantal weken geleden opgebeld door de huisvester: “Of ik het plan toch wilde uitvoeren, hetzij op stuk kleinere schaal.” Vestia beheert de huizen in onder meer de Esdoornstraat en Meidoornlaan. De huizen zijn oud en niet meer te renoveren. Er is dus al een tijdje een plan om de huizen te slopen en nieuwe te bouwen. De sloop staat gepland door maart 2021. “Als iemand nu verhuist en het huis is niet meer goed genoeg om deze laatste maanden (antikraak) te verhuren, dan wordt het dichtgetimmerd tot de sloop”, vertelt Micha. “Maar niemand zit er natuurlijk op de wachten om maandenlang tegen houten schotten aan te kijken.”

Botanisch thema

Voor elk dichtgetimmerd huis op de begane grond regelt Micha een andere kunstenaar. “Tot nu toe zijn dat zes street art artiesten geweest uit de regio, elk met ervaring met botanische kunstwerken. Het is wel zo leuk om een beetje variatie aan te brengen.” In de Meidoornlaan is er bijvoorbeeld een meidoorn geschilderd en in de Esdoornstraat een esdoorn.

‘Tijdelijke expositie’

“De meeste bewoners reageren heel enthousiast. Sommigen zeggen zelfs ‘hadden ze dit niet jaren eerder kunnen doen in deze wijk'”, zegt Micha. “De kunstenaars krijgen koffie en hapjes van de bewoners als ze aan het werk zijn, dat is erg leuk om te zien.” Mochten er nog meer huizen leeg komen staan, dan kan het zijn dat er nog meer kunstwerken bij komen.

Je kunt de kunstwerken nog bewonderen tot en met maart, wanneer de sloop gepland staat. “Sommige mensen zeggen ‘wat jammer, zo kort.’ Maar wij street artists zijn gewend dat onze tekeningen niet lang staan. Zie het als een tijdelijke expositie!”

De kunstwerken zijn gemaakt door Micha de Bie, Nina Valkhof, Tobias Becker Hoff,  Zesta en page33.

Foto: Open Art Gallery Delft
Foto: Open Art Gallery Delft
Foto: Open Art Gallery Delft
Foto: Open Art Gallery Delft

Lees ook

Echt waar: deze Delftse ijssalon serveert nu ijsjes speciaal voor honden

Komende week krijgen we te maken met flink hoge temperaturen. Wij mensen halen om af te koelen graag...

Leuk zeg: er is een nieuwe jeu de boules-baan aangelegd in Kerkpolder

Oui, oui, c'est vrai: we hebben er een nieuwe jeu de boules-baan bij in Delft. Bij DSV Full Speed in...

Kijken! Deze bewoners van Buitenhof zijn binnenkort op televisie

Televisiekijkers opgelet! Eind augustus komt er een heel leuk programma op tv, namelijk eentje over ...

In september komt de ‘vaaslamp’ terug op het Doelenplein

Sinds januari vorig jaar mist er een bekend object op het Doelenplein: de gigantische 'vaaslamp'. Ee...

adv.