Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schaduw én minder heet: zoveel bomen staan er in jouw wijk

Door Redactie indebuurt 12 augustus 2020

In groene gemeenten hebben bewoners het minder warm. Dat is niet zulk goed nieuws voor ons in deze hittegolf, want Delft is geen groene gemeente. We hebben hier slechts 0.6 bomen per inwoner, 62.789 bomen in totaal.

Eén op de zeven Nederlandse gemeenten telt meer mensen dan bomen. Dit zijn vooral grote en middelgrote gemeenten. Denk aan Amsterdam, daar moeten ze het doen met 0,3 boom per inwoner. Ook in Delft moeten we het doen met minder bomen dan mensen.

De gemeente met de meeste bomen per inwoner is Rozendaal. Daar zijn meer dan tweehonderdduizend bomen, tegenover slechts 1,5 duizend inwoners. Dat zorgt ervoor dat elke Rozendaler maar liefst 128 bomen ‘voor zichzelf’ heeft. In onze regio zijn dat er een stuk minder, maar Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland hebben in ieder geval wél een stuk meer bomen dan mensen. In Midden-Delfland zijn dat er 2,7 per inwoner.

Check hier de cijfers per gemeente:

Tekst loopt verder onder de grafiek

Op deze kaart zie je goed dat Zuid-Holland een stedelijke omgeving is. Weinig bomen, is weinig schaduw en dus heter. Dat merk je meteen als je bijvoorbeeld in de Delftse Hout loopt: onder een boom is het koeler dan midden op de Markt. Dat komt ook doordat een boom water verdampt. Hiervoor gebruikt de boom energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Meer bomen = minder hitte

Petra Schoon, specialist klimaatadaptatie bij Cobra Groeninzicht legt uit: “Als er de hele dag schaduw op je huis valt, dan heeft de muur van je huis dus veel minder warmte geabsorbeerd dan wanneer de zon er de hele dag op heeft staan bakken. In dat laatste geval zal de muur die hitte weer uitstralen. Dat is precies één van de redenen waarom het in de stad zoveel graden warmer is dan op het platteland (en dan vooral ’s nachts).” Verder hebben factoren als bevolkingsdichtheid, windsnelheid, water en verharding (stenen, straten, bebouwing) ook invloed op de temperatuur.

Verschillen per wijk

Dat Delft geen groene gemeente is, betekent niet dat elke wijk boomloos is. Er zijn flinke verschillen in het aantal bomen per wijk. Zo staan er in wijk Delftse Hout en Buitenhof best veel bomen, terwijl de binnenstad en Tanthof-Oost het met een stuk minder boom moet doen. Hier zie je hoeveel bomen jouw Delftse wijk telt:

Lees ook

10 x foto’s van toen het nog niet snikheet was in Delft

Heb jij het ook zo verschrikkelijk heet? Dan hebben we nu een heerlijke Delftse afkoelmethode gevond...

UrbexDelft maakte deze indrukwekkende foto’s van het verlaten CLD-pand

Sinds Scholencombinatie Delfland (combinatie van CLD en Grotius) in 2017 verhuisde naar de nieuwe lo...

Ai, de nieuwe Sebastiaansbrug had een paar keer storing de afgelopen dagen

De Sebastiaansbrug had de afgelopen dagen wat moeite met dicht gaan. Ook de slagbomen deden niet hel...

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter deze bijzondere paaltjes in de binnenstad?

Een tijdje geleden stuurde lezer Bas ons een prangende kwestie. Hij vroeg zich al bijna een decenniu...

Deze fietstunnel wordt versierd met street art: jij mag stemmen welke stijl

De Colijntunnel (je weet wel, dat donkere fietstunneltje naast het Wilhelminapark) wordt binnenkort ...

adv.