Dit stemden we in Delft tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 2019

Door Iris Olsthoorn 21 maart 2019

De stemmen zijn geteld. Maar voor wie hebben Delftenaren de meeste bolletjes rood gekleurd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019? En hoe zit het met het waterschap? Dat vertellen we je ook!

Dit werd er in 2015 gestemd

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 was D66 de populairste partij in Delft. Zij sleepten toen ruim 20% van de stemmen binnen. VVD was goed voor 14.50% en PvdA 13.20%.

Natuurlijk werden de stemmen uit de rest van de regio daarbij opgeteld. In heel Zuid-Holland moesten zestien partijen 55 zetels verdelen. Dat vertaalde zich in tien zetels voor de VVD, de grootste partij van deze provincie. Daarna volgden PVV en D66 met beiden zeven zetels.

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2019 in Delft

Dit jaar is GroenLinks de grootste partij in Delft. De stijging is flink: van 9,5 naar 16,9 procent. D66 is daaropvolgend de grootste met 16,1 procent. Deze partij maakte wel een aardige buiteling, want in 2015 kregen ze nog 20,7 procent van de stemmen. Opvallend is de binnenkomst van Forum voor Democratie, deze partij kreeg meteen 12 procent van de stemmen.

Kijk hier hoe er in heel Zuid-Holland gestemd is en hoe de zetels verdeeld worden.

Let op: het gaat hier om een voorlopige uitslag. De tellers gaan later nogmaals nauwkeurig en per naam tellen. Vrijdag volgt de officiële en definitieve uitslag.

Waterschap

Voor Hoogheemraadschap Delfland is nog geen uitslag bekend.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.