Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pot geld vrijgemaakt zodat boten Delft in kunnen

Door Jantine van den Hoven 14 maart 2016

De provincie Zuid-Holland stelt 70.000 euro beschikbaar om de spoorbrug over de Kerstanjewetering hoger te maken. Bij een hoogte van 1.80 meter kunnen veel boten uit omliggende plaatsen Delft gewoon via het water bereiken.

De nog aan te leggen spoorbrug bij ’t Haantje zou eigenlijk 1.67 meter hoog worden. Ongeveer 70 organisaties – onder andere watersportverenigingen en ondernemers – hebben zich onder leiding van waterschapsbestuurder Guido van der Wedden ingezet om de doorvaarhoogte van de brug hoger te maken. Van der Wedden: “Het is erg belangrijk om een doorvaarhoogte van 1.80 meter te hebben. Veel mensen met een bootje in Midden Delfland of Westland willen op een zonnige zondagmiddag naar Delft varen om daar lekker op het terras te gaan zitten.” Ook voor ondernemers is een hogere doorvaarhoogte belangrijk: “Er zijn ondernemers die vanaf Schipluiden naar de Porceleyne Fles in Delft willen varen en dan weer terug via een Delfts restaurant aan het water. Als Delft meer toeristen wil trekken, dan moet de stad ook via water goed bereikbaar zijn.”

Dijksma besluit

De toezegging van de provincie (PDF) om 70.000 euro bij te dragen wil nog niet zeggen dat het per se zo is dat de spoorbrug ook echt hoger gaat worden. Staatssecretaris Dijksma neemt dit voorjaar namelijk het besluit of dit opgenomen kan worden in het Tracébesluit over de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft. De spoorbrug is daar een onderdeeltje van.

Iedereen denkt bij watersport aan Friesland, maar eigenlijk heeft Zuid-Holland meer watergangen

Van der Wedden: “Iedereen denkt bij watersport aan Friesland, maar eigenlijk heeft Zuid-Holland meer watergangen. Maar ook veel lage bruggen. De watergangen zijn er dus wel, maar het moet wel toegankelijk worden voor de meeste watersporters.” Guido van der Wedden houdt zich al een tijd bezig met het verhogen van de spoorbrug bij ’t Haantje. “Het besluit zou eigenlijk in het najaar van 2015 al vallen, dus we wachten al een tijdje.”

De Overgaagbrug

Over de Overgaagbrug, die de Reinier de Graafweg met de nieuwe A4 gaat verbinden, zijn vandaag ook vragen gesteld aan de provincie (PDF). Twee Provinciale Statenleden van de VVD willen weten of ook die brug hoger kan worden. Van der Wedden: “Die brug heeft nu een doorvaarhoogte van 50 centimeter, dus als het naar 1.80 meter moet dan zit daar wel een groot verschil tussen. Die kosten zijn dus ook wel heel anders, dit kan wel neerkomen op zo’n drie miljoen.”

Wat ook anders is: de Overgaagbrug kan open. De VVD’ers Paymans en Van Dobben de Bruijn verwachten echter dat dit ook veel overlast op gaat leveren op de nieuwe drukke weg naar de A4. Niet alleen de brug gaat open waardoor er verkeersdrukte ontstaat, maar ook de boten moeten wachten en dat is over het algemeen niet goed voor de luchtkwaliteit.

Meer over

Nieuws

adv.