Wauw! Woensdagavond kan je een blauwe maan én supermaan boven Delft zien

We hebben allemaal vast wel eens een bijzonder astronomisch verschijnsel gezien: een verduistering, vallende ster of meteoriet. Wat nou als wij je vertellen dat er vanavond drie van die bijzondere dingen tegelijk gaan gebeuren? Even een nachtje opblijven dus!
Een blauwe maan, een supermaan én maansverduistering tegelijk. Dat is nogal wat. Maar wat is dat dan precies? Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand tijd, een verschijnsel dat zich gemiddeld elke 2,7 jaar voordoet. De vorige blauwe maan was te zien in juli 2015, die daarvoor in augustus 2012. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (dit noemen we ook wel een bloedmaan.)
Het is voor het eerst in 152 jaar dat deze bijzondere maanfenomenen tegelijk plaatsvinden. De laatste keer was op 31 maart 1866. Vanavond op 31 januari krijg jij de kans om het nogmaals te aanschouwen. Zorg dat je wakker blijft want het kan zo weer 152 jaar duren!
Niet allemaal tegelijk
Een kanttekening: in Nederland kunnen we niet alledrie zien. De term voor deze drie fenomenen tegelijk is een blauwe superbloedmaan. Wij hier in Nederland kunnen ‘slechts’ een blauwe supermaan zien. De verduistering is waarschijnlijk te zien op plekken als India, Frans Polynesië, Nieuw-Caledonië en West-Amerika. Maar goed: een blauwe maan boven Delft is toch iets om voor op te blijven. Wel even goed timen, want er kan nog een buitje vallen vannacht.