Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat gek: één van de koeienkoppen op Koepoortbrug is vermist

Door Jan van der Mast 26 november 2020

Verschillende indebuurtlezers viel het al op: de noordelijke pijler van de Koepoortbrug mist een koeienkop. Het andere exemplaar aan de overzijde hangt nog wel aan de stalen pijler, en ook aan de andere zijdes van de pijlers hangen de andere koppen nog. Een vreemde zaak, dus. Is het diefstal, vandalisme, onderhoud of is er iets anders aan de hand? 

Allereerst wilden we informeren bij De Koepoort en Ko, het café pal naast de brug, maar dat is spijtig genoeg vanwege de corona gesloten. Daarom nemen we contact op met de Kunstwacht, de instantie die nauwlettend toeziet op kunst in de openbare ruimte. Eduard Weijgers meldt echter dat de koeienkop niet hoort tot de ‘officiële kunst’ in Delft. Er is namelijk een overzicht van kunstwerken in de openbare ruimte (beelden, monumenten, plaquettes, bijzonder straatmeubilair) en daar staan de beelden van de Koepoortbrug niet op. Op de vraag wat er gebeurd kan zijn, zegt Eduard dat hij vermoedt dat iemand het beeld heeft meegenomen, “omdat-ie het leuk vindt voor thuis.”

Tekst loopt door onder de foto. 

Replica

De gemeente Delft weet bij navraag niets van het verdwenen beeld. “Er is bij ons niets bekend over een verdwijning van een van de koppen.” Het lijkt, ook omdat er maar één kop mist, dus niet te gaan om onderhoud. De Kunstwacht gaat contact opnemen met de gemeente Delft om te vragen wat ze er aan willen doen: “Een oplossing zou kunnen zijn om een replica te maken van de andere kop.”

De Vissenfontein

Wie weet er meer?

Kortom: het beeld is spoorloos en het spoor loopt tot nu toe dood. Weet iemand waar het beeld is gebleven? Of weet je meer over de geschiedenis of maker van het beeld? Laat het ons weten via de mail. 

Ook vermist: de vissenfontein

Eerder schreven we over andere ‘vermiste kunstwerken’. Zo was in 2018 het kunstwerk dat altijd naast de V&D stond kwijt. In de Delftse volksmond staat dit beeld bekend onder de minder charmante naam ‘piemels met kutten’. Dit werk komt gelukkig ooit weer terug, wanneer het nieuwe gebouw af is. In 2017 zochten we de prachtige vissenfontein die in de vijver het Agnetapark stond. Het kunstwerk van Dick Elffers was bij de renovatie van het park in 1988 weggehaald en ergens in een loods opgeslagen, maar nooit meer teruggevonden.

 

Lees ook

Groot raadsel: er liggen overal hoopjes zaagsel in de stad

Heb je het gezien afgelopen week? Op allerlei ogenschijnlijk toevallige plekken in de binnenstad lig...

Dit is waarom de Koepoortbrug en Koepoortstraat niet aansluiten

Een straat, een brug en vroeger een garage: aan het eind van het Nieuwe Langendijk is van alles naar...
Koepoortbrug 1900

Toen in Delft: De oude Koepoortbrug in 1900

Op deze foto, die waarschijnlijk rond 1900 gemaakt is, is de oude situatie van de Koepoortbrug te zi...

adv.