Van schildpad tot karperluis: er wonen steeds meer exotische dieren in Delft

Nee, er wonen geen tweekoppige slangen of krokodillen in de Delftse sloten. Maar er komen wel steeds meer exotische dieren en planten bij: intussen zijn er al meer dan veertig soorten.
Zo’n 25 jaar geleden waren het er een stuk of tien, maar nu leven er al gemiddeld 44 soorten exoten in en om de watergangen die het Hoogheemraadschap van Delfland beheert. De verwachting is dat dit in hetzelfde tempo blijft doorzetten, meldt het AD.
Zo komen ze hier terecht
Welke dieren er dan in onze sloten leven? “Denk aan kreeften, schildpadden, vissen, maar ook parasieten en karperluizen, dat soort beestjes”, vertelt ecoloog Ernst Raaphorst van het waterschap aan het AD. “Dieren ontsnappen zelf uit vijvers of worden door mensen uitgezet. Ook kunnen ze hier naartoe komen doordat via nieuwe kanalen rivieren in Oost-Europa verbonden zijn met West-Europa. Een heel scala aan soorten, zoals kleine wormpjes, grondels, slakken en schelpen ‘reist’ op die manier hierheen.”
Kreeften
De bekendste exoten zijn Amerikaanse rivierkreeften. “Die zitten op steeds meer plekken in de regio”, weet Ernst. “Dat betekent dat er steeds meer komen. Ze eten alles en wroeten de bodem om, waardoor het water troebel wordt. En ze kunnen zich ook nog eens vrij massaal voortplanten. Het is een soort die lastig te bestrijden is en dat gebeurt nu ook niet.” Denk je nu: dan eten we die kreeften toch op? Dat kan dus niet. Stadsecoloog Diny Tubbing legt in dit artikel uit waarom dat niet zo’n goed idee is.
Meer weten? Lees dan het artikel via het AD. Er zijn trouwens wel meer dingen die je (waarschijnlijk) niet wist over de flora en fauna van de Delftse gracht. Je leest er alles over in dit artikel.