Het is voorlopig verboden te zwemmen in de Delftse Hout

Door Iris Olsthoorn 9 juli 2018

Met dit warme weer nemen we het allerliefst iedere dag een frisse duik in natuurwater. Maar voorlopig kan dat even niet in de plas van de Delftse Hout. Om blauwalg te bestrijden, stopt het Hoogheemraadschap waterstofperoxide in het water. 

Niet alleen wij houden van het warme weer, blauwalg ook. In warme vermenigvuldigt de alg zich razendsnel en daarom zit de plas van de Delftse Hout er vol mee. Er gold al een aantal dagen een negatief zwemadvies, maar waterratten met veel weerstand stonden vrij toch een duik te nemen. De komende dagen moet je toch écht even aan de kant blijven. Vanaf maandag 9 juli vaart er een speciaal bootje door de plas dat waterstofperoxide verspreid.

Dit doet waterstofperoxide

Het is niet de eerste keer dat de plas met waterstofperoxide behandeld wordt. In 2015 en 2016 werd het goedje ook al in de plas gestopt, omdat blauwalg er niet goed tegen kan. Klinkt allemaal best heftig, maar volgens het Hoogheemraadschap valt het mee: “De waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof. Er blijft dus niets achter in het milieu. Vissen, planten, amfibieën en andere organismen lopen geen schade op.”

Kan een beetje stinken

De plas is een paar dagen dicht, zodat het bootje en de waterstofperoxide rustig hun werk kunnen doen. Je mag nog wel gewoon met je kleedje op het strandje en het gras liggen, maar het goedje kan wel een beetje stinken. Hoogheemraadschap test deze week iedere dag het water om te kijken of we weer kunnen zwemmen. Dus stay tuned!

Toch buiten zwemmen?

Dan moet je even op de fiets springen:

buitenzwembad delft

5 x buitenzwembaden op fietsafstand van Delft

Een buitenzwembad staat op het verlanglijstje van héél veel Delftenaren. Dat snappen wij wel, want i...

 

adv.