Brabant, eat you hart out: Delft is de allerlichtste stad van Nederland

Door Iris Olsthoorn 26 oktober 2018

Straatlantaarns, lichtreclame, tuinbouwkassen: echt donker wordt het bijna nooit in een stad. Maar van alle steden in Nederland heeft Delft de allermeeste lichtvervuiling. We winnen (of verliezen, zo je wilt) het zelfs van Amsterdam en Rotterdam. 

De afgelopen zes jaar heeft sateliet Suomi NPP rondjes over Nederland gevlogen en opgaand licht gemeten van de 54 grootste steden. In Flevoland, Gelderland en Friesland worden de steden de afgelopen jaren ietsjes donkerder. Maar dat geldt niet voor Delft en een aantal andere steden in deze omgeving. In het onderzoek krijgt Delft 48 punten, tegenover slechts 7 puntjes in Stadskanaal, de donkerste stad van het land.

Geen donkere steegjes in Delft

Waarom nou precies Delft de allerlichtste stad is, weten de onderzoekers ook niet. De tuinbouwkassen in de omgeving zouden er wel mee te maken kunnen hebben, maar dan is de hoeveelheid licht nog steeds opvallend veel voor zo’n kleine stad als Delft.

In veel steden nemen Rijkswaterstaat, gemeentes en bedrijven maatregelen tegen te veel licht. Maar niet alle bedrijven doen daar aan mee:  “Door de lage kosten van led verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten”, aldus een woordvoerder. Wij hebben zelf ook nog wel wat ideetjes waar al wat licht vandaan komt: de kerstversiering die al vanaf half oktober hangt, of de vele studenten-nachtdiertjes, al die gezellige horecatentjes met knusse verlichting… in Delft is het vinden van een pikkedonker steegje in ieder geval een uitdaging.

Nacht van de Nacht

Omdat lichtvervuiling slecht is voor de biologische klok van dieren en planten, wordt door een aantal organisaties ieder jaar de Nacht van de Nacht op poten gezet. Overal in Nederland doen bedrijven hun lichten uit en er zijn allerlei activiteiten in het donker. In Delft kun je bijvoorbeeld op excursie door het Abtswoudse bos. 

adv.