Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat deden al die hondjes en mensen in kostuum dit weekend in Delft?

Door Iris Olsthoorn 8 mei 2017

Heb jij ze ook gezien afgelopen zaterdag? Die stoet mensen in middeleeuws kostuum met een klein hondje aan hun zijde? Dat was dus de rashondenvereniging van het Nederlandse Kooikerhondje die een wandeltocht door Delft maakten. 

Ongeveer 100 baasjes (waarvan 50 in kostuum) en 110 kooikertjes vierden in Delft het 50-jarig bestaan van hun vereniging. Dit deden ze in Delft, omdat de club hier is opgericht. Maar ook om een andere bijzondere reden kwamen ze naar onze stad: Willem van Oranje had vroeger ook een kooikerhondje. De leden van de vereniging trokken daarom 16e eeuwse kostuums aan en maakten een optocht door de stad. Ze hebben daarbij natuurlijk het Prinsenhof en het graf van Willem bezocht.

Trouwe viervoeter

Nog een bijzonder weetje over de viervoeter: aan de voet van het graf van Willem van Oranje ligt een kooikertje. Willem was verzot op zijn huisdier en het beestje ook op hem. Na de dood van onze Vader des Vaderlands weigerde het kooikertje nog te eten. Hij stierf drie dagen na Willem en werd in zijn graf bijgelegd.

adv.