Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor sommigen): spinnen overal in Delft

Door Redactie indebuurt 22 september 2020

Als je bang bent voor spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter zit er wel eentje in deze septembermaand! Waarom zijn er nu zoveel spinnen?

Het viel ons op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zien we nu juist veel meer spinnen? In de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze binnen een plekje op op, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ overal lijken op te duiken. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelt bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Spinnenkiekje

Heb je een mooie spin gespot in Delft? Op Facebook verzamelen we foto’s van joekels van spinnen in Delft, zet je foto gerust onder ons Facebook-bericht (dit kan alleen via je desktop, helaas niet met je mobiel).

Lees ook:

Deze nieuwe insectenplaag met ‘twerkende’ mieren is in aantocht en al heel dichtbij Delft

Dachten we net een beetje gewend te zijn aan de rode jeukende bultjes door de eikenprocessierups, is...

Hoeveel huisdieren mag je hebben in Delft?

Veel baasjes hebben hun handen al vol aan één of twee huisdieren, maar wat als de beestenboel je nie...

Angela zorgt dat meer dan 50 Delftse huisdieren te eten hebben

Stel je voor: je raakt je baan kwijt en hebt geen cent meer. Dan is het moeilijk om te zorgen dat ni...

adv.