‘De glasbak’ en 5 andere bijzondere bijnamen van Delftse gebouwen

Door Ilse Zoutewelle 2 april 2018

Het nieuwe stadskantoor is krap een jaar geopend voor publiek of het gebouw heeft al een bijnaam: de glasbak. Dat is niet zo gek, want er zijn nog veel meer Delftse gebouwen die een bijnaam hebben gekregen. We zetten ze voor je op een rijtje.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

De kikker

TU Aula
Foto wikipedia.

De aula van de TU Delft is schuin en steunt op twee grote pilaren. Het duurde na de bouw daarom ook niet lang voor het gebouw bijnaam ‘de kikker’ kreeg. De reden is het schuine dak en de twee grote ‘poten’ waar het dak op steunt.

De glasbak

Kijk niet vreemd op als je een mede-Delftenaar zijn paspoort ziet pakken en hoort zeggen: “ik ga even naar de glasbak.” Huh? Ja: dat is dus de bijnaam van het nieuwe stadskantoor, hoorden we in de wandelgangen. Wij kunnen er wel in komen waarom de Delftenaren voor deze bijnaam kiezen, het gebouw is helemaal van glas.

De letterflat

dirk costerplein letterflat

De bijnaam van de flat naast de Kruithuisweg is zó ingeburgerd, dat niemand meer weet hoe hij eigenlijk heet. Maar dat maakt ook niet uit, want de letters zijn al van heinde en verre te zien. Rest ons nog één vraag: wat staat er eigenlijk geschreven op de flat? Wie het weet, mag het zeggen!

Piemels en kutten

Isthmus Landscape Edward Barker
Facebook Het raadsel van Delft

Oké dit is geen gebouw, maar wel een object met een bijzondere bijnaam. Want laten we er geen doekjes om winden: het kunstwerk dat stond naast het pand van de V&D op de Gasthuislaan heeft verdacht veel weg van piemels en kutten. Wij zochten al eens uit wat de echte herkomst van het kunstwerk is. Het kunstwerk heet ‘Isthmus Landscape‘ en is in de vorige eeuw gemaakt door Engelsman Edward Barker.

Het zwembad

stadskantoor phoenixstraat gemeente delftToen bekend werd dat de ambtenaren het oude stadskantoor gingen verlaten waren er aardig wat Delftenaren écht teleurgesteld dat er geen zwembad van werd gemaakt. In plaats daarvan komen er nu studenten in. De reden van de bijnaam ‘het zwembad’ is makkelijk: de tegeltjes aan de buitenkant van het gebouw zijn net zwembadtegels.

Het spookhuis

het-spookhuis-nieuwelaan-delft
Foto: Wikipedia

Je zou het nu niet meer denken, maar het huis aan Nieuwelaan 5 heeft de bijnaam Het Spookhuis. In dit gebouw zat van 1900 tot 1945 het Bacteriologisch Laboratorium van de Technische Hogeschool. Daarna verloor het zijn functie en werd het gekraakt om te zorgen dat het in elk geval niet gesloopt werd. Doordat het huis er op zichzelf al een beetje spookhuis-achtig uitziet, de enorme begroeiing eromheen én de treurwilg kreeg het gebouw zijn bijnaam. Inmiddels zien we daar niet zoveel meer van terug: er zijn keurige appartementen van gemaakt.

Weet jij nog meer bijnamen van Delftse gebouwen? Tip ons dan!

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie