Huh?! De Choorstraat heeft vanaf nu een nieuwe naam

Door Iris Olsthoorn 8 augustus 2018

De bekende Choorstraat is niet meer vernoemd naar koeien of een kerkkoor, maar gaat sinds dinsdag door het leven als de Wina Bornstraat. Althans, als het aan actiegroep De Bovengrondse ligt. Zij strijden voor #meervrouwopstraat en veranderden in elf steden in Nederland straatnaambordjes. 

Zo’n 88 procent van de straatnamen in Nederland is vernoemd naar mannen en dat vindt feministisch collectief De Bovengrondse niet kunnen. Daarom plakten zij afgelopen dinsdag in een ludieke actie nieuwe straatnaambordjes op en onder de echte borden. Behalve in Delft, moesten straatnamen in Amsterdam, Ede, Utrecht, Rotterdam, Goes, Tilburg, Den Haag, Arnhem, Leiden en Nijmegen eraan geloven. Zo heet de Dam vanaf nu de Dame en prijkt boven het Rokin een bordje met de Beyonce Boulevard. “Met straatnamen besluiten wij wie het waard zijn om te eren, nu zijn dat vooral mannen. Daar moet verandering in komen,” vertelde een van de vrouwen van De Bovengrondse aan het Parool.

En waarom de juist de Choorstraat in Delft? “Deze straat is heel zichtbaar, heel centraal en niet vernoemd naar een mens, maar naar het kerkkoor (om aan te geven dat we niet per se minder mannen willen, maar méér vrouwen)”, vertellen de actievoerders ons.

Wina Born
Foto: ANP

Dit was Wina Born

Goed, Wina Bornstraat dus. Wie was deze dame? Zij wordt ‘de moeder van de Nederlandse gastronomie’ genoemd. Wina was een bekende culinair journalist en heeft er zo’n beetje eigenhandig voor gezorgd dat Nederlandse huishoudens rond de jaren ’60 werden geïntroduceerd aan ‘buitenlands voedsel’. Ze maakte wijn en Franse kazen bekend, schreef meer dan honderd boeken over koken én schreef voor een heleboel kranten en tijdschriften. Wina werd meerdere malen onderscheiden voor haar werk en in 1984 werd zij zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Best een hele knappe dame dus!

oude kerk

Delftse mysteries: Choorstraat, spreek je dat uit als Koorstraat of Goorstraat?

Het is een eeuwige discussie onder Delftenaren: spreek je het nou uit als Koorstraat of als Goorstra...

 

adv.