Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzondere vondst in de Spoorzone: schildpaddensoep

Door Jantine van den Hoven 3 mei 2016

Een leuke vondst in het Spoorzonegebied: een blikje waar ooit schildpaddensoep in zat.

Het blikje werd gevonden tijdens het onderzoek bij de aanleg van de spoortunnel en de parkeergarage aan de Phoenixstraat en de Spoorsingel. Dat is te lezen op het weblog van Archeologie Delft.

Goud of blik

Bas Penning is archeoloog in het Spoorzonegebied en schrijft dat de mannen die gingen graven iets zagen glinsteren. Eventjes werd er nog gedacht aan (of gehoopt op) goud, maar het bleek een conservenblik uit Leiden te zijn. Het moet gemaakt zijn tussen de jaren 1860 en 1900. Het blik heeft een messing wikkel en daarop wordt duidelijk dat het om schildpaddensoep gaat. Nu is het absoluut niet meer de bedoeling dat je schildpadden eet, maar eind 19e eeuw werd het beschouwd als een delicatesse.

Valt bijna uit elkaar

“Het blik wordt geconserveerd en voorzichtig gereinigd. Het valt namelijk bijna al uit elkaar als je er naar kijkt. Vooralsnog gaat het naar het depot, maar wie weet komt het ooit in een tentoonstelling terecht met alle vondsten uit de Spoorzone”, zegt Bas Penning. Hij is archeoloog en projectleider van het Spoorzonegebied, een bijzondere baan. “Ik ben er niet altijd bij, maar als er gegraven wordt tot een bepaalde diepte natuurlijk wel.”

schildpaddensoep delft bas penning archeologie
Bas Penning / Archeologie Delft

Bonusvraag

Bonusvraag omdat we vinden dat Bas Penning een interessant beroep heeft: wat is het meest bijzondere dat hij tot nu toe heeft gevonden in de Spoorzone? “Een verrekijker uit de 17e eeuw. De oudste uit Nederland en waarschijnlijk ook van de wereld. De kijker is te zien in Museum Prinsenhof”, zegt Penning. Leuk weetje: de verrekijker is ook gemaakt in Delft, door Evert Harmsz.

adv.