Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzondere vondst: Rioolwerkers stuiten op de kelder van Johannes Vermeer

Door Iris Olsthoorn 21 juni 2019

Bij werk aan de riolering in Delft zijn de muren van de vroegere herberg van Johannes Vermeer blootgelegd. Direct zijn er plannen om er een attractie van te maken, schrijft het AD. 

Voorzitter Herman Weyers van het Vermeer Centrum kan een gevoel van sensatie niet onderdrukken. Bij graafwerkzaamheden in de Oude Manhuissteeg stuitten rioolmedewerkers deze week op een stevige muur, een fundament van de vroegere herberg van de wereldberoemde Delftse meesterschilder.

“We weten uiteraard dat op deze plek de herberg Mechelen heeft gestaan,’’ zegt Weyers. “Dat gebouw is in 1851 gesloopt om de smalle steeg te verbreden en een nieuwe doorbraak naar de Markt te creëren. Maar ik had niet verwacht dat er zulke gave resten van de fundering zouden worden aangetroffen. In Delft is helaas weinig stoffelijks dat aan Vermeer herinnert. Dus het zou prachtig zijn om deze fundamenten uit te graven en zichtbaar te maken voor Delftenaren en toeristen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding. 

Foto: Fred Leeflang

Pas op de plaats

Stadsarcheoloog Steven Jongma was er deze week als de kippen bij toen de vondst werd gedaan. “Bij graafwerkzaamheden is normaal  de procedure dat Archeologie Delft de gelegenheid krijgt om de aangetroffen vondsten te documenteren. Direct daarna kunnen de werkzaamheden doorgaan. In dit geval zou er dwars door die historische muur worden geboord. In overleg met de projectleider is nu besloten pas op de plaats te maken. Deze fundamenten zijn bijna het enige dat in Delft aan Vermeer herinnert.”

Johannes Vermeer woont vanaf zijn negende in herberg Mechelen, waar zijn vader het gastheerschap combineert met een praktijk als kunsthandelaar. Vermeer verhuist na zijn huwelijk naar de Oude Lagendijk, maar erft de herberg in 1670 als zijn ouders zijn overleden. Veel plezier beleeft de schilder er niet aan. Nederland beleeft een rampzalige periode, waardoor de huizenprijzen in een vrije val raken. Als Vermeer in 1676 overlijdt, is zijn boedel vrijwel waardeloos. Mechelen wordt voor 960 gulden verkocht, wat ook destijds al een schijntje was.

Flinke investering

Herman Weyers wil dat de kelder van de herberg wordt uitgegraven. “Daarop kan dan een glazen plaat worden gelegd, waardoor bezoekers de fundamenten kunnen bekijken.”

Steven Jongma snapt het enthousiasme. “Ik ben er uiteraard voor om de archeologie zichtbaar te maken.” Maar initiatiefnemers moeten bedenken dat dit veel voeten in de aarde heeft. “Je praat over een flinke investering, onder meer in het impregneren van de muren. En er is ook veel geld nodig voor het onderhoud.’’

Dit verhaal komt van het AD. 

adv.