Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op donderdag en zaterdag is een deel van de binnenstad verboden voor fietsen: dit is waarom

Door Iris Olsthoorn 3 april 2020

Wellicht heb je het gezien als je afgelopen donderdag de stad in moest voor een boodschap: de Jacob Gerritstraat, Brabantse Turfmarkt en Burgwal waren afgesloten met hekken. Je kon deze straten niet meer in met de fiets, ook niet met de fiets aan de hand. Dit is een nieuwe maatregel van de gemeente rondom het coronavirus. We leggen uit hoe het precies zit.

De hekken staan vanaf nu elke donderdag én zaterdag bij de Jacob Gerritstraat (aan de kant van de Oude Langendijk), de Burgwal (aan de kant van de Beestenmarkt) en op de Brabantse Turfmarkt (vanaf de Molslaan). Op deze plekken kun je er alleen als voetganger nog door. Er staat een handhaver bij de hekken en er hangt een bord ‘i.v.m. corona fietsen niet toegestaan’. Verder zijn de Kromstraat en de Jozefstraat helemaal afgesloten.

Te veel fietsen geparkeerd

De reden van deze maatregel is de warenmarkt die op donderdag en zaterdag plaatsvindt. Vanwege maatregelen rondom het coronavirus staan er de komende weken alleen etenswaarkramen en is de markt verdeeld over de Markt, Brabantse Turfmarkt en Burgwal. De verboden-voor-fietsen-maatregel is niet (zoals je misschien denkt) per se bedoeld om minder mensen in het gebied tussen deze straten te krijgen, of omdat fietsers niet genoeg afstand zouden houden. Gemeentewoordvoerder Jan legt uit waarom de maatregel genomen is: “We merkten dat op sommige plekken veel fietsen werden neergezet. Hierdoor werd de ruimte tussen kramen, bezoekers van de warenmarkt en winkelend publiek hier en daar te krap en konden we de veiligheid niet voldoende waarborgen. Daarom worden op donderdag en zaterdag hekken geplaatst. Het is dus een tijdelijke beperking om iedereen voldoende ruimte te bieden en drukte te voorkomen.”

Zo zag de donderdagmarkt (met gepaste afstand) eruit

Handig om te weten dus; op donderdag en zaterdag zul je de komende tijd even om moeten fietsen als je in dit gebied moet zijn. Als je je fiets wilt parkeren, moet dat ook buiten deze straten. Je kunt bijvoorbeeld terecht in de gratis fietsenstalling op de Oude Langendijk of bij de fietsnietjes op de Markt.

Meer nieuws uit Delft

PLUS Martin Panis nu flink groter: zo ziet het eruit

Bewoners rondom de Van Foreestweg moesten hun PLUS supermarkt de afgelopen maand eventjes missen. De...

11 x bizarre plaatjes van een heel stil Delft

De maatregelen tegen het coronavirus zorgen voor lege cafés en rustige winkelstraten. Onder andere d...

Coronavirus in cijfers: zoveel ziekenhuisopnames zijn er in Delft

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus? Op deze kaart zie ...

Wil je zien! De keramieken kaart van Delft is af

Waarschijnlijk krijg je door het vele binnen zitten niet alles mee van hoe Delft er uitziet en wat e...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.