Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwbouw in Delft is peperduur: zo komt dat

Door Iris Olsthoorn 19 september 2019

Iedereen die af en toe op Funda kijkt, weet: het is ellende op de huizenmarkt. In Delft is dat niet anders. Als gezin met modaal inkomen moet je engelengeduld hebben om een huis te scoren. Er wordt de komende jaren wel veel bijgebouwd in Delft, maar wat daarbij opvalt: het zijn vooral huizen boven de vier ton. Ook in de Schoemaker Plantage worden binnenkort 425 huizen in het ‘dure en middeldure segment’ gebouwd.

Op de Schoemaker Plantage staat de Klinkerbuurt inmiddels al overeind. Veel van de nieuwe, energiezuinige huizen zijn inmiddels bewoond. Een stukje verderop beginnen de bouwbedrijven binnenkort aan de Grasbuurt; een groene buurt waar eveneens energiezuinige huizen komen. Verder komt er een groot park tussen de Klinkerbuurt en Grasbuurt. Klinkt als een plek waar je wel zou willen wonen? Trek dan je portemonnee maar: de huizen worden waarschijnlijk flink prijzig.

‘Tekorten op het middeldure en dure segment’

In het bestemmingsplan van de gemeente voor de wijk is te lezen waarom. “Het is wenselijk dat medewerkers van Delftse kennisbedrijven en (internationale) promovendi en studenten in Delft kunnen wonen en woonruimte kunnen vinden in de stad”, schrijven zij. En: “Gezien de huidige en toekomstige behoefte kent de Delftse woningmarkt vooral tekorten in het middeldure en dure segment. Voor een betere balans is een stevige verschuiving noodzakelijk naar woningaanbod dat bijdraagt aan meer diversiteit en een aantrekkelijk levendig karakter van de stad. ”

De prijzen van andere grote nieuwbouwprojecten

De keuze voor de bouw van dure en middeldure huizen is op zijn minst opvallend te noemen. Natuurlijk zijn deze huizen óók nodig, ware het niet dat aan zo’n beetje alle nieuwbouwprojecten in Delft een flink prijskaartje hangt. In de Spoorzone wordt bijvoorbeeld ‘Gezicht op Delft’ gebouwd met appartementen vanaf €500.000,- en grachtenpanden die minimaal €800.000,- kosten. Ook Guldenwater in de Spoorzone kent prijzen tussen de  €314.500,- en €525.500,- (voor een appartement tussen de 44 en 122 vierkante meter). Maar het kan nog veel gekker: in gebouw Antoni zitten een paar lofts van meer dan anderhalf miljoen.

Modale inkomens versus Delftse nieuwbouwprojecten

Met al die middeldure en dure woonprojecten, maken mensen met een gemiddeld inkomen weinig kans. Een gezin met twee inkomens kan ongeveer een hypotheek krijgen van €300.000,-. De nieuwe Grasbuurt is dus zo’n 1,5 x boven hun budget. En in de Spoorzone? Daar kunnen ze misschien wel iets kopen, maar dan moeten ze uitermate veel geluk hebben en niet zoveel behoefte hebben aan ruimte. Het goedkoopste huisje wat wij ontdekten was een studio van 25 vierkante meter voor €159.000,-.  In Harnaschpolder konden modale tweeverdieners de afgelopen jaren met een beetje geluk wel een nieuwbouwhuis binnen hun budget scoren, maar daar zijn alle huizen inmiddels verkocht.

Modale inkomensgezinnen die binnen nu en een paar jaar willen kopen, kunnen hun hoop nog vestigen op de Schieoevers. Daar worden de komende tien jaar ook veel huizen bijgebouwd, maar in welke prijsklasse is nog niet bekend. De gemeente wil er in ieder geval een wijk van maken voor zowel studenten en gezinnen als ouderen.

Meer huur bijbouwen

Een aantal maanden geleden kaartten wij dit woningprobleem namens jullie aan bij de wethouder van wonen, Karin Schrederhof. Zij gaf aan dat nieuwbouw in de duurdere sector niet altijd een probleem hoeft te zijn. Dat komt door doorstroom: “Als we bouwen in de duurdere sector, komen daar vaak mensen in te wonen die een huis achterlaten voor bijvoorbeeld starters.”

Volgens haar moet de woningzoekende zich richten op huur: “In Delft gaan we veel meer huurhuizen bouwen in het middeldure segment, dus tussen de €750,- en €950,-. Daarvan is er op dit moment heel weinig aanbod in de stad. We hopen dat sommige starters of mensen met modaal inkomen daarin doorstromen.” Een voorbeeld van zo’n project met middeldure woningen is Bethelpark naast het ziekenhuis. Toch is €950,- per maand aan huur betalen ook best veel voor Jan Modaal en zijn partner. Helaas kunnen wij niet in de toekomst kijken: of de huurwoningen in Delft het beste lapmiddel zijn, moet nog blijken.

Lees ook

Plaatjes! Deze wooncomplexen en huizen staan straks in de Spoorzone

De vele hijskranen, vrachtwagens en bouwhekken in de Spoorzone zijn je vást wel opgevallen. Er wordt...

Wow: dit betaal je gemiddeld voor een studentenkamer in Delft

Wonen in Delft is tegenwoordig voor niemand meer goedkoop. Ook niet voor studenten. De gemiddelde hu...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.