NOOO! Er zijn bizar veel muggen gesignaleerd in Delft en zo komt dat

Door Ilse Zoutewelle 8 januari 2019

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit even lezen. Want de wintermug is gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn. Vooral in onze regio zijn de muggen actief, lezen we bij AD Delft.

De mug die ons in de zomer lastig valt, is er op dit moment niet. Maar zijn gevaarlijke neefje (de ‘molestusmug’) is wel van de partij. Het beest broedt ondergronds in bijvoorbeeld kruipruimtes. “We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen”, vertelt muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Dat is dus waarom we nu zo’n last hebben van de muggen.

Ze kunnen ziektes overdragen

Overigens zijn de wintermuggen niet bepaald onschuldig: ze kunnen het westnijlvirus overdragen.”Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien”, zegt Arnold. Als mensen het westnijlvirus krijgen, krijgen ze griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, zegt Arnold.

Meld de overlast

Hij en andere wetenschappers roepen daarom op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast je op dit moment hebt van muggen. Niet vergeten dus, als je vanavond op muggenjacht gaat!

via GIPHY

Meer over

Nieuws

adv.