Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Delft: horeca, hotel en museum in één op de Voldersgracht

Door Iris Olsthoorn 28 december 2016

Je moet een beetje fantasie hebben om te zien wat het wordt, maar binnenkort beleef je hier hoe Johannes Vermeer (ja, die van het meisje met de parel en het straatje van) zijn jeugd doorbracht. Zijn geboortehuis aan de Voldersgracht wordt omgetoverd tot Herberg de Vliegende Vos – een horecagelegenheid, hotel en museum in één. 

Christiaan Baljé wordt hier herbergier en treed daarmee in de voetsporen van de vader van Vermeer: “De vader van Johannes Vermeer had in dit pand een herberg genaamd de Vliegende Vos en een kunsthandel. Je kunt je wel voorstellen waar hij als kleine jongen zijn eerste inspiratie voor zijn kunst vandaan haalde.” Het is de bedoeling dat de hele boel in de zomer van 2017 klaar is.

Klein pand, veel functies

Het pand aan de Voldersgracht is klein, maar gaat binnenkort maar liefst 4 functies vervullen: Op de begane grond komt horeca met een 17e eeuwse menukaart en wordt een museale ruimte ingericht als huiskamer van de familie Vermeer. Op de zolder komen twee kamers voor toeristen. “Ik kan me helemaal voorstellen dat de kleine Vermeer op deze zolder rondrende en verstoppertje speelde met zijn vriendjes”, zegt Christiaan: “Het uitzicht vanuit de voorste hotelkamer is heel erg gaaf, want hebt uitzicht op de Nieuwe Kerk.” Op de eerste verdieping gaat de herbergier in wording zelf wonen.

Klussen om de historie heen

“Het pand is al 300 jaar oud en er zijn steeds stukjes aangebouwd. Tijdens het klussen komen we steeds nieuwe verassingen tegen, zoals een haardschacht achter een nieuwe muur”, vertelt Christiaan enthousiast: “We vinden veel goed bewaarde schatten, maar we hebben helaas nog geen schilderij van de schilder achter een muur vandaan getrokken”.

Het pand is tot nu toe ontdaan van veel muren, platen en andere materialen die de historie verborgen. Vooral de oude houten balken maken het huis karakteristiek. Bij het klussen in het huis proberen de eigenaren zo veel mogelijk karakter van vroeger te behouden.

Deze steentjes komen uit een van de oude muren en worden hergebruikt
Het pand bestond uit heel veel kleine kamertjes, maar is nu ruim en licht
Op deze enkele vierkante meters was vroeger de woonkamer van de fam. Vermeer
Jij kan straks ook op deze zolder slapen

Meer over Herberg de Vliegende Vos ontdekken?

Herberg de Vliegende Vos musea

Voldersgracht 25, Delft

Bekijk meer:musea
  • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

adv.