I Change Delft heeft een tof terrein geopend in de Spoorzone

December 2019

Op de hoek van de Irene Boulevard en Nieuwe Gracht werd de laatste maanden hard geklust. Niet aan één van de vele nieuwbouwprojecten in de Spoorzone, maar aan de broedplaats van I Change. Hun missie: voedselverspilling minimaliseren. Afgelopen week ging hun terrein open, met daarop een knus horecagedeelte, een heerlijk terras en veel ruimte voor experimenten. We namen er een kijkje.

Het terrein is net een kleine oase in een woestijn van hijskranen, nieuwbouwprojecten én voorbijrazend verkeer. Maar op het moment dat je bij I Change over de drempel stapt, merk je daar niets meer van. “Dit is wat ons betreft een perfecte plek”, vertelt initiatiefnemer Mirte. “Ik wilde graag dat de broedplaats tastbaar en zichtbaar werd, midden in de stad. Dit ligt op een soort kruispunt tussen de binnenstad en andere wijken in Delft. We merken het ook aan de mensen die hier langslopen: we hebben alle culturen en alle soorten mensen al gezien en gesproken. En iedereen is even enthousiast.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Een probleem van iedereen

En dat is ook precies de bedoeling, want het thema voedselverspilling is iets wat iederéén aangaat. “We eten allemaal”, zegt Mirte.  “Maar we zijn met zijn allen de connectie met eten een beetje verloren. Omdat er zoveel aanbod is, is de waarde van voedsel verloren gegaan. Met de broedplaats wil ik mensen op een leuke manier inspireren. Natuurlijk: de productie en markt moet ook anders, maar er is heel veel waar je zelf verantwoordelijkheid voor kunt nemen in jouw rol als consument.”

Het idee voor de broedplaats en de beweging I Change begon toen Mirte eigenaar van LU-ST was en daar food waste diners organiseerde. “Een aantal koks uit Delft kookten dan met allerlei gered voedsel. Dat haalden we bijvoorbeeld bij The Greenery (voorheen de Veiling). Er ligt daar véél groente dat bijvoorbeeld te klein is of een deukje heeft, waardoor het niet geschikt is voor de verkoop. Maar het is prima eetbaar. Ik kon mijn bus wel zes keer volladen, als ik had gewild.” Vanaf dat moment is Mirte zich gaan verdiepen in voedselverspilling. “Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat enkele bananen werden weggegooid in de supermarkt. Vanaf dat moment ben ik zelf alleen nog maar losse bananen gaan kopen en heb ik mijn omgeving aangemoedigd dat ook te doen. Bij mij in de omgeving bleef geen supermarkt met overschot aan losse banaan meer over, haha!”

De broedplaats

Van losse bananen naar een complete beweging met broedplaats ging natuurlijk niet zomaar. Mirte startte een crowdfundingsactie om I Change groots leven in te blazen, maar er werd nét niet genoeg geld binnengehaald. Toch gingen ze door. Hoewel de broedplaats iets kleiner is geworden dan het oorspronkelijke plan, is er toch behoorlijk wat te zien en te doen. “Het is vooral een plek waar we met z’n allen willen testen. Wij weten ook niet alles!” Dat testen vertaalt zich bijvoorbeeld in grote moestuinbakken, waarvan het de bedoeling is dat deze units straks op allerlei braakliggende terreinen in Delft komen te liggen. “Op leegstaande bouwterreinen bijvoorbeeld. Hoe tof is het als je in de twee of drie jaar dat een plek leeg staat, samen met je buurt allerlei groentes kunt verbouwen?” Verder staan er op het terrein nog een wormenhotel, foodtruck en een kleine glazen kas.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Borrelen en dineren

Behalve inspiratie opdoen, kun je bij I Change ook borrelen en dineren. In de hoek van het terrein vind je twee containergebouwtjes, waarin met allerlei gekregen en bewaard materiaal een knusse horecaplek is gebouwd. “Er staat elke week iets anders op het menu: we koken met de dingen die voor handen zijn. Laatst zat een boer uit de buurt met twintig kilo kaas die wél goed was, maar afgekeurd voor de verkoop. Dus dat ligt hier nu in de koelkast!” Behalve binnen, kun je ook terecht op één van de vele zitjes op het terras. Wij doen alvast deze voorzichtige voorspelling: in het voorjaar en zomer wordt dit écht een van de lekkerste en zonnigste terrassen van Delft.

Voorlopig is I Change open op vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur (“Of als de poort open is!) voor de borrel. Buiten deze tijden worden er ook diners en borrels georganiseerd, op bepaalde data of op aanvraag. Zo is er op zaterdag 27 december een borrel waarbij je de kliekjes van je kerstdiner mee kunt nemen!

I CHANGE

5,0
(6)

Hoek Westlandseweg - Nieuwe gracht, Delft

Meer informatie
 • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

I CHANGE

5,0
(6)

Hoek Westlandseweg - Nieuwe gracht, Delft

Meer informatie

I CHANGE

5,0
(6)

Hoek Westlandseweg - Nieuwe gracht, Delft

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuw in Delft

Ga naar “Verhuisd! Xenos Delft is eind november hier te vinden”

Verhuisd! Xenos Delft is eind november hier te vinden

Ga naar “Nieuw! Lasagne Company opent binnenkort op deze plek in Delft”

Nieuw! Lasagne Company opent binnenkort op deze plek in Delft

Ga naar “Gespot! Bij deze nieuwe zaak in Delft haal je binnenkort pokébowls”

Gespot! Bij deze nieuwe zaak in Delft haal je binnenkort pokébowls

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Assistent collectie onderzoek”

Assistent collectie onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec