Bijzonder: er is een brasserie in klassieke stijl geopend vlakbij Delft

Door Ilse Zoutewelle 17 april 2019

Als je via ’t Haantje richting Den Hoorn fietst of vaart, valt het niet te missen: De Buytenplaets. Het gebouw is spiksplinternieuw, maar doet aan als een oud landhuis. De brasserie en bed & breakfast zijn nu een paar dagen open. Wij gingen langs.

De Buytenplaets zit precies op de hoek van Den Hoorn, Rijswijk en Delft. In de zomer varen de plezierboten hier af en aan en ook fietsers rijden hier vaak. Het plan was oorspronkelijk om op deze locatie – net als de rest van Sion – huizen te bouwen. Maar daar vonden eigenaren Jeroen en Laura het veel te mooi voor. “We keken elkaar aan en zeiden voor de grap: dit is de perfecte plek voor onze B&B”, vertelt Laura. “Daar droomden we al jaren van.” Van een grapje werd het steeds serieuzer, tot het stel besloot om hier daadwerkelijk een brasserie en B&B te openen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Gebouwd in de stijl van vroeger

Ze bouwden hun B&B en brasserie niet in de moderne stijl zoals je die ziet in de rest van de wijk, maar compleet op hun eigen manier. “Wij houden van kastelen, kloosters en historie. Vroeger stond er op deze plek ook een buitenplaats met grote tuinen, een huis en stallen. We besloten het gebouw in die stijl te bouwen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

de buytenplaets rijswijk

Klassieke elementen

De klassieke stijl is zichtbaar aan de buitenkant, maar zéker als je naar binnengaat. Aan het hoge plafond hangt een gigantische kroonluchter en aan de muur hangen portretjes van de mensen die ooit op deze plek hebben gewoond. Als je de brasserie binnenstapt, zie je een bar die zó uit de 17de eeuw kan komen. Overal zie je schilderijtjes en andere klassieke elementen. “We hebben Marktplaats, veilingen en kringloopwinkels afgestruind om dit allemaal te vinden”, vertelt Jeroen. “Maar ik heb ook heel veel zelfgemaakt: de bar is bijvoorbeeld volledig van mijn hand. De ornamenten en pilaren hebben we ergens gekocht en in het ontwerp verwerkt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Je kunt aanleggen met de boot

In de brasserie is plaats voor ongeveer veertig mensen. “We hebben de zaak bewust niet zo groot gemaakt”, vertelt Laura. “Het moet echt een plek worden waar je gemoedelijk kunt zitten voor een  lunch of kop koffie met taart.” Buiten is er een terras waar je lekker beschut bootjes kunt kijken. “We hebben zelfs een aanlegsteiger, zodat je hier onderweg kunt stoppen”, vertelt Laura.

Het menu

Maar goed, je komt er natuurlijk om te eten. Op het menu staan broodjes, salades en uitsmijters met bijzondere namen als ‘schavuit’ (broodje zalm, avocado en kruidenroomkaas), Jan boel (salade Nicoise) of Soete Calmte (courgettesoep). De brasserie is open tot 20.00 uur, dus je kunt ook langs gaan voor een vroeg diner. Op de avondkaart staat bijvoorbeeld zalmfilet, ribeye en saté.

Tekst gaat verder onder de foto.

de buytenplaets rijswijk
Fpto: De Buytenplaets

De B&B

En wil je een nachtje weg in eigen stad of komen er vrienden of familie voor lange tijd op bezoek? Dan kun je een van de drie kamers boeken in de B&B. Ook die zijn in klassieke stijl met veel antiek meubilair en bloemetjesbehang. Laura vertelt: “We hebben het hele gebouw van binnen tot buiten zelf ontworpen. Er is geen architect aan te pas gekomen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

de buytenplaets rijswijk
Foto: De Buytenplaets

Lees ook:

Bilal en Jorine met hun 100 % EKO-certificaat

Jammer zeg: Biorestaurant The Living gaat sluiten

Slecht nieuws voor fans van The Living: de eetgelegenheid aan de Asvest sluit binnenkort zijn deuren...

Er opent een nieuwe supermarkt in de binnenstad van Delft

Er opent een bierbrouwerij met proeflokaal aan de rand van Delft


Meer over De Buytenplaets ontdekken?

De Buytenplaets

Vandaag gesloten

Sionsweg 1, Rijswijk

  • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

adv.