Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alvast even binnenkijken bij de nieuwe kringloopwinkel in Delft

Door Jantine van den Hoven 29 juni 2016

Er staan elke dag al vijf mensen voor de deur, maar iedereen moet nog een paar dagen geduld opbrengen: kringloopwinkel Rataplan gaat vrijdag open. Indebuurt kreeg een sneakpreview. De winkel is groot, héél groot.

Rataplan Delft
Tibor Korozsi in de winkel

Overal waar je kijkt wordt gewerkt, door elektriciens, mensen die het logo ophangen, boekenplanken worden gevuld. Ondanks dat de to-dolist van bedrijfsleider Tibor Korozsi in de drukke dagen voor de opening nog niet krimpt, neemt hij toch even de tijd om een rondje te lopen. Want trots is hij zeker. Zelf is hij nog maar een paar maanden in dienst bij Rataplan. “Kennelijk lukt het gewoon om in deze tijd een winkel te openen, dat is echt mooi.” Het bedrijf heeft 18 winkels in de randstad en Delft is één van de grootste van heel Nederland.

Nieuwtje!

Rataplan Delft
In dit winkelpandje aan de Bastiaanpoort komt een kleine versie van de grote Rataplan

Daar blijft het niet bij. In de binnenstad opent vanaf 1 augustus een soort pop-upstore van Rataplan. “We hebben in ieder geval tot het einde van het jaar de sleutels van het pand. En ik wil ook nog naar De Hoven.”

Enorme hal

Rataplan Delft (4)Terug naar de Turbineweg, want daar heerst een verwachtingsvolle sfeer voor de opening vrijdag om 13.00 uur. Er staat de Delftenaren heel wat te wachten. Er is een enorme hal met kleding en kinderspeelgoed. Het devies is ‘schoon en toonbaar’, dan kan het de winkel in. Als dat niet zo is, wordt het weggegeven aan het goede doel. Naast de kledingwinkel richt Wendy van Pamelen van het Delftse Befunkyfashion een klein naai-atelier in.

Handig mannetje

Rataplan Delft (11)
De fietswerkplaats

Even verderop staan fietsen rondom een soort werkplaatsje. “We hebben een heel handig mannetje. Die bouwt van alle fietsen die we binnen krijgen met alle goede onderdelen een nieuwe fiets. Stereo’s verbouwt hij ook.” De grote bakfiets die midden in de winkel staat is voor iedereen voor een prikkie te huur. Handig bij een verhuizing, hij kan wel 700 kilo hebben.

Een eigen plek

Rataplan Delft
Achter de schermen wordt hard gewerkt.

De mensen die bij Rataplan aan het werk zijn hebben allemaal een vorm van een beperking. Tibor vindt het prachtig om met al deze mensen samen te werken en vooral om ze een plek te bieden waar ze aan de slag kunnen. Aan de ene kant zijn het mensen die via Werkse binnenkomen maar er zijn ook mensen die via het UWV aan de slag gaan. “Er zijn jongens bij waarvan ik in het begin dacht ‘wat moet ik er mee’. Nu hebben ze hun eigen hoek in de winkel en weten ze beter dan ik waar alles moet staan en wat er moet gebeuren”, vertelt Tibor niet zonder trots.

Doelen

Rataplan is een stichting zonder winstoogmerk, het heeft de doelstelling om zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen én om een bijdrage te leveren aan het duurzaam omgaan met spullen. “Maar we moeten wel omzet draaien, het pand en de mensen moeten natuurlijk wel worden betaald.”

Het wordt druk

Eén van de regiodirecteuren komt binnenlopen met een stapeltje boeken en spelletjes. “Dit lag al voor de deur.” Maar ook dat gebeurt al elke dag. De spullen die in Delft te vinden zijn, komen nu nog voornamelijk van de andere Rataplanwinkels uit Noord-en Zuid Holland. Tibor verwacht vrijdag, zaterdag en zondag aardig wat drukte. “Het wordt nog een hele klus om alles maandag weer aan te vullen.”

Echt Delfts

Rataplan Delft (13)
Een Delftsblauw kastje

Tibor vindt het belangrijk om Rataplan, toch onderdeel van een keten, echt Delfts te maken. Daarom haalt hij de broodjes die in de winkel geserveerd worden bij de bakker uit de buurt en staat er ook ergens een meubel dat door creatievelingen uit de stad is verbouwd tot een echt ‘Delftsblauw kastje’. Natuurlijk komen de mensen die er werken ook uit de omgeving en zijn vrijwilligers ook nog heel erg welkom.

Hoe dan ook

Voorlopig is het nog even hard werken in de kringloopwinkel. “Ik weet nog niet hoe, maar hoe dan ook krijgen we de winkel voor vrijdag helemaal toonbaar en schoon. En dan beginnen we gewoon”, aldus Tibor.

Een hapje doen tussen de spullen.
Achter de schermen. "We hebben genoeg banken, maar ook genoeg studenten in Delft"
Het toekomstige naai-atelier van Atelier Zeven
Bij de ingang wordt een 'stijlkamer' ingericht
Het gordijn van dit pashokje is gemaakt bij Atelier Zeven in Delft
[mc4wp_form id=”9748″]

Meer over Rataplan Delft ontdekken?

Rataplan Delft kringloopwinkels

Gesloten09:00 - 18:00

Turbineweg 12, Delft

Bekijk meer:kringloopwinkels
  • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

adv.