Nieuw in de Coendersbuurt: deze gezellige woongroep (én jouw droombaan?)

Aangeboden door Stichting TOV 2 december 2018

De Coendersbuurt heeft er vanaf januari een aantal heel gezellige bewoners bij. Tien jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar met een licht verstandelijke beperking gaan hier samen leven in een woongroep.

Dit plan komt niet helemaal uit de lucht vallen: ouders van de toekomstige bewoners zijn hier al tien (!) jaar mee bezig. “Het was erg lastig om een woonplek te vinden”, vertelt coördinerend begeleider Ilona van Mil. “Tot ze de mogelijkheid kregen om een tekening van ons idee bij woningcorporatie Woonbron in te dienen. Samen met de aannemer hebben ze tien appartementen plus een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd.” De appartementen zijn allemaal uitgerust met een klein keukentje en een badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en buitenruimte. “Hier kunnen de bewoners met elkaar eten of koffie drinken.”

Middenin de maatschappij

Voor de bewoners staat hun nieuwe huis op een toplocatie. Ilona: “Ze hebben werk, vrienden en gaan ’s avonds sporten. Dat kan allemaal heel goed vanuit de Coendersbuurt.” Deze manier van leven past goed bij het doel van de woongroep: de bewoners staan zo midden in de maatschappij. “Dat doen ze niet alleen door hier te wonen, maar ook door een bijdrage te leveren aan de wijk. Denk bijvoorbeeld aan oliebollen verkopen op 31 december.”

Er is begeleiding

De bewoners gaan niet helemáál zelfstandig wonen: er zijn woonbegeleiders aanwezig. “Die helpen hen op te starten en komen om met de bewoners te koken en koffie te drinken”, vertelt Ilona. “Tegelijkertijd stimuleren de begeleiders hen om zoveel mogelijk zelf te doen. Ze gaan op zichzelf wonen, dus mogen ze het ook zelf doen. Dat zal voor veel bewoners best spannend zijn. Veel van hen hebben nog geen ervaring met wonen op zichzelf. Maar dat maakt het juist leuk: de ene bewoner heeft al veel meer ideeën en inspraak dan de ander.”

Verliefdheid en teleurstelling

Daarnaast zijn er ook persoonlijk begeleiders aanwezig die bewoners ondersteunen bij hun sociale en emotionele ontwikkeling. “Ze helpen om hun sociale netwerk te vergroten, maar ook om om te gaan met wat het leven hen brengt. Dat gaat van teleurstellingen tot verliefdheden.”

Er zijn nog vacatures

Die woon- en persoonlijk begeleiders zijn trouwens nog niet allemaal in dienst. Er staan nog een aantal vacatures open. “Het werk is heel anders dan bij een grote instelling”, weet Ilona. “We leveren zorg op maat en kijken per persoon wat iemand nodig heeft. Ook zijn de lijntjes kort, want je hoeft alleen te overleggen met ouders en betrokkenen. In overleg met hen kun je meteen actie ondernemen.” Naast begeleiders zijn ze ook nog op zoek naar een huishoudelijk medewerkster.

Meer informatie

Lijkt het je wat? Kijk dan hier voor meer informatie over stichting TOV. De bewoners hebben inspraak in de sollicitaties net zoals ze inspraak hebben op alle andere zaken. De vacatures bekijk je via onderstaande button.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting TOV. Meer over Stichting TOV ontdekken?

Stichting TOV zorg

Bekijk meer:zorg

adv.