Niet schrikken: donderdag zijn er een heleboel militairen in Delft

Door Iris Olsthoorn 14 november 2018

Als je donderdag plots een hele rits mannen en vrouwen in uniform voorbij ziet komen, schrik dan niet! Er vindt een militaire oefening plaats van de Lucht Mobiele Brigade. Een deel is midden in de stad: in de spoortunnel.

De militairen komen per helikopter aan boven Delft, waar ze ergens ten zuiden op een grasveld worden gedropt. Vanaf daar gaat een deel van de groep naar de spoortunnel. Een ander deel vertrekt naar Rijswijk voor een oefening. Het gaat om een groep van ongeveer vijftig militairen van de Koninklijke Landmacht. Deze eenheid doet op meerdere plekken in Nederland oefeningen, nu is Delft aan de beurt.

Dit gaan ze doen

De militairen gebruiken de nu nog lege tunnelbuis voor hun oefening. Ongeveer ter hoogte van DSM wordt de training uitgevoerd. Je kunt dan flinke knallen horen, want er worden wapens gebruikt. Je hoeft niet bang te zijn voor gevaar: er wordt alleen met oefenmunitie geschoten.

Kijken

Tijdens de oefening zijn er medewerkers van Prorail en Defensie aanwezig om alles in goede banen te leiden. Er kunnen een beperkt aantal mensen bij de oefening komen kijken. Je moet dan wel ten alle tijden de aanwijzingen van de militairen opvolgen. Ook al wordt er geen echte munitie gebruikt, zo’n nepkogel om je oren is ook niet fijn. (Ga je kijken? Mail je foto’s of filmpjes naar [email protected]!)

Na de oefening gaan de militairen naar het Kruithuis, waar ze een nachtje logeren. De volgende dag worden de mannen en vrouwen per vrachtwagen opgehaald.

Inmiddels is de oefening geweest:

Foto’s: De Koninklijke Landmacht deed een levensechte oefening in Delft

Misschien heb je de helikopters boven Delft wel gehoord, of stond je op straat plots oog in oog met ...

adv.