Nét een film: kinderen kregen college in de moskee en dit is waarom

Aangeboden door TU Delft 5 december 2018

Je komt dit scenario normaal alleen in films tegen, maar dit gebeurde echt: een groep kinderen kreeg zaterdag 1 december een college over quantum computers in de Sultan Ahmet moskee. Een bijzondere locatie en een bijzonder onderwerp! We spreken Julia Cramer, de wetenschapper van de TU Delft die het college gaf.

Waarom krijgen kinderen college over quantum technologie in een moskee? Konden ze niet met iets makkelijkers beginnen – de tafel van zes, ofzo? Nou, nee. “Er worden in samenwerking met Stichting Klassewerk vaker colleges gegeven aan kinderen door wetenschappers van TU Delft. Een kinderredactie bepaalt de onderwerpen en zij vonden dit interessant”, weet Julia. “Meestal worden ze gegeven in Theater de Veste of op de universiteit, maar dit keer wilde de organisatie het eens op een andere locatie doen. Het theater of de universiteit is niet voor iedereen een logische plek om naar toe te gaan, terwijl de moskee midden in een woonwijk staat.”

Een echte quantumchip bekijken! Foto: TU Delft / Frank Auperlé

Dit is quantum technologie

Heb jij geen idee wat quantum is? Julia legt het kort uit: “Alles wat een computer doet, is gebaseerd op bits: een 0 of een 1. Dat zijn als het ware de bouwstenen van de computer. Een quantumcomputer bestaat uit andere bouwstenen: quantum bits. Deze qubits hebben veel meer mogelijkheden dankzij de wetten van de quantummechanica, waardoor hij efficiënter kan werken. Op dit moment bestaat de quantumcomputer nog niet, maar bij QuTech in Delft lopen we voorop in het onderzoek hiernaar. Het onderzoek gebeurt dus pal voor de voordeur van kinderen en dat spreekt hen aan.”

Zo ging het college eraan toe

Mocht je denken dat de kinderen zaterdag met grote vraagtekens in hun ogen zaten te luisteren: dat viel reuze mee. “Kinderen begrijpen quantumcomputers zelfs beter dan volwassenen. Het klinkt voor hen minder ingewikkeld”, vertelt Julia. Hoe het college eraan toe ging? “De kinderen zaten op hun sokken (want dan moet in de moskee) om mij heen. Intussen ging ik met ze in gesprek over wat quantum is en wat wetenschappers eigenlijk doen. De kinderen hadden onwijs veel vragen én er veel over te vertellen. Daarnaast hebben we samen een berekening gedaan, waarbij de kinderen moesten zitten en staan om de berekening te laten slagen. Ze waren van het begin tot het eind geboeid!”

Wil je ook een kindercollege in de Sultan Ahmet moskee bijwonen? Kom op 13 april naar “Afval als goudmijn”! Voor meer kindercolleges: kijk op de website van Theater de Veste. 

adv.