‘Nederlander van het jaar’ is een Delftenaar

Door Iris Olsthoorn 6 december 2017

Wij zijn trots: de Nederlander van het jaar is de Delftenaar Boyan Slat! Wij wisten natuurlijk al lang dat Boyan superslim, innovatief en awesome is, maar nu heeft ook Elsevier Weekblad dat ontdekt en hem verkozen tot held van het jaar 2017, schrijft het AD

De reden voor deze benoeming is The Ocean Cleanup: het idee van Boyan Slat om de plastic soep uit de oceanen te verwijderen. De afgelopen jaren werkte hij zijn uitvinding uit en inmiddels is hij heel goed bezig om de zeeën schoner te krijgen. Volgend jaar begint het echte werk, dat begint hij met het opruimen van de megaplasticsoep in de Stille Oceaan.

boyan slat
Boyan prijkt op de voorpagina van de nieuwste Elsevier editie. Foto: Elsevier

‘Boyan is inspirerend’

De hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra roemt hem vooral omdat hij zo lekker ‘gewoon’ is. “Hij heeft niets van de typische milieuactivist die vooral overal ‘tegen’ is. Hij is zelfs niet tegen plastic, dat de wereld volgens hem veel goeds heeft gebracht. Slat steekt zijn energie liever in innovatie dan in boosheid en moralisme.”

Nederlander van het jaar verkiezing

Iedere december kiest weekblad Elsevier een Nederlander van het jaar uit. Die persoon heeft volgens hen in dat jaar zijn of haar stempel op de Nederlandse maatschappij gezet of een hele bijzondere prestatie verricht. Boyan kan zich nu in één adem noemen met beroemdheden als Ayaan Hirsi Ali (2004), Joop van den Ende (2007), Prinses Beatrix (2012) en Daphne Schippers (2015).