Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mooi: Delft krijgt nieuwe ‘Struikelstenen’ bij om Joodse stadsgenoten te herdenken

Door Iris Olsthoorn 7 juli 2020

Op de Rotterdamseweg vind je sinds maart 2019 een bijzondere gouden steen. Het is een struikelsteen (ook bekend als stolpersteine) om de Joodse Lina Feldmann-Stamm die hier ooit woonde te herdenken. Stichting Herinneringsstenen Delft heeft er nu voor gezorgd dat we er in Delft meer van deze bijzondere stenen bij krijgen.

Struikelstenen zijn in 1990 bedacht door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. De stenen zijn bedoeld om Joodse slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog te herdenken. De stenen worden geplaatst voor de huizen waar zij woonden voordat zij gedeporteerd werden. Inmiddels liggen deze vierkante steentjes in een heleboel Europese landen. In Nederland vind je ze onder meer in Amsterdam, Arnhem en Leiden. En sinds 2019 ook in Delft dus, op de Rotterdamseweg.

Choorstraat, Julianalaan, Spoorsingel

In totaal zijn er 142 Delftse Joden gedeporteerd tijdens WO2. De stichting Herinneringsstenen Delft wil de herinnering aan hen levend houden door zo veel mogelijk struikelstenen te laten maken en te plaatsen. In het najaar van 2020 komen er daarom nieuwe stenen in Delft te liggen. Kunstenaar Demnig komt ze persoonlijk plaatsen, zoals hij dat ook in andere steden in Europa heeft gedaan. De eerste stenen worden in aanwezigheid van de nabestaanden geplaatst in de Julianalaan, de Spoorsingel en de Choorstraat.

De stichting wil in de toekomst nog meer stenen plaatsen en verhalen verzamelen achter gedeporteerde stadsgenoten en komt daarom graag in contact met nabestaanden. Voor meer info kijk je op deze site. 

Lees ook

Boeren met grote stoet tractoren naar politiebureau Delft om aangifte te doen

Wellicht heb je ze zien of horen rijden maandagavond: een groep boeren reed luid toeterend met hun t...

Nieuwtje: dit komt er in het pand van Niven in Rijswijk

Een paar maanden geleden werd Niven, het sterrenrestaurant van chef Niven Kunz in Rijswijk, helaas f...

Schitterend! In de Jozefstraat liggen honderden nieuwe gouden klinkers

De Jozefstraat is sinds vandaag weer 577 gouden klinkers rijker. De steeg aan de Nieuwe Langedijk wo...
zwemmen studenten delft gracht

Dit zijn de regels over zwemmen in de Delftse grachten en de Schie

We vallen met onze neus in de boter deze zomer: wanneer de zomervakantie begint in Delft, wordt er m...

Meer over

Nieuws

adv.