Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mogelijk een referendum over (g)een AZC in Delft

Door Jantine van den Hoven 18 maart 2016

Delftenaren Carla van Tricht en Frans van Beek hebben een verzoek ingediend om een referendum te houden over (g)een asielzoekerscentrum in de stad. Of het referendum er echt komt, moet nog besloten worden.

Iedereen kan een verzoek indienen voor een referendum, dit moet betrekking hebben op een concept-raadsbesluit. In ieder geval moeten de indieners van het verzoek met driehonderd handtekeningen komen om te laten zien dat mensen hun voorstel steunen. Het verzoek van Frans van Beek en Carla van Tricht heeft betrekking op een initiatiefvoorstel van de partij Onafhankelijk Delft, die partij is ook tegen een eventueel AZC.

Een onafhankelijke ‘referendumkamer’ gaat beslissen of dit onderwerp toelaatbaar is om een referendum over te houden. Dat is aan allerlei regels gebonden, die zijn hier te vinden.

Nooit een AZC

Op dit moment is het zo dat het college van Delft heeft laten weten dat er geen geschikte locatie is voor een asielzoekerscentrum. Er is dus nu geen sprake van de komst van een AZC naar Delft, maar de indieners van het referendumverzoek willen het voor elkaar krijgen dat Delft nooit mee gaat werken aan het vestigen van een AZC in Delft.

Onlangs bleek dat een meerderheid van de raad instemde met het uitgeven van 400.000 euro voor de opvang van statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Iedere gemeente in Nederland wordt gevraagd mee te helpen aan de opvang van statushouders, in Delft gaat het om zo’n 300 tot 330 mensen voor dit jaar.

Als de referendumkamer een advies heeft uitgebracht, zal de gemeenteraad beslissen of het referendum er ook echt komt.

Meer over

Nieuws

adv.