Wat moeten we met al die monumenten in Delft?
- 26 februari 2016
- Jantine van den Hoven
Het gebouw aan de Oude Delft waar het gemeentearchief in staat, is verkocht. Dat weet het AD Delft te melden. De gemeente krijgt er naar verluidt 1,2 miljoen voor. In Delft staan echter nog wel meer monumenten die een nieuwe bestemming nodig hebben óf al hebben.
Lees het hele verhaal over de verkoop van het archiefgebouw bij het AD. Maar wat gebeurt er nou met die andere monumenten in Delft?
Stationsgebouw
Het gebouw in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance heeft een nieuwe bestemming nodig. Het is van binnen en van buiten voor een deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het gebouw is gebouwd in de jaren 1884-1884.

Studenten hebben nagedacht over een nieuwe bestemming van het pand. Het winnende idee was een ‘Willem van Oranje’-hotel met cultuurhistorische kamers en een plek om souvenirs te verkopen. Een ander idee is om er een combinatie van te maken van een escaperoom, restaurant en zalenverhuur.
Bagijnetoren
Gebouwd in het begin van de 16e eeuw en gerestaureerd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het is een halfrond gesloten, bakstenen vestingtoren. De bagijnetoren is te vinden aan de Phoenixstraat vlakbij het Bagijnehof.
Vorig jaar zijn de mensen van Ask Roger in de toren getrokken om hem in gebruik te nemen als kantoorruimte.
Reinwaterkelder
De reinwaterkelder is in 1918 gebouwd en hoort bij de watertoren in het Kalverbos. De sobere, stilistische kenmerken zijn tekenend voor de tijd waarin het gebouwd is. De reinwaterkelder diende als een soort noodreservoir. Het gebouw is aangemerkt als beschermd stadsgezicht en er wordt een nieuwe gebruiker voor gezocht.

Eerder sprak de redactie van indebuurt Delft hier over de dienstwoning aan de Prof. Schermerhornstraat. Het pand is op dit moment nog gewoon bewoond, vandaar dat hij uit het lijstje is gehaald.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
