Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Moet je horen: de grote klok van de Oude Kerk wordt dinsdag geluid

Door Iris Olsthoorn 12 november 2018

Schrik niet als je de klok van de Oude Jan dinsdag 13 november keihard hoort luiden. Er is niemand overleden van de koninklijke familie – dat is normaal de reden waarom de klok luidt – maar er is wel iets anders aan de hand.

De laatste maanden is er veel onderhoud gepleegd aan de Oude Kerk. Inmiddels is de buitenkant helemaal opgeknapt en is de grote gouden windhaan weer op de toren geplaatst. Maar aan de klokken moet nog het een en ander gebeuren. Daarom luidt de zware Trinitasklok of Bourdon van de Oude Kerk op dinsdag 13 november om 10.05 uur.

Slagen meten

Tijdens het luiden kunnen klokkenexperts de tijd tussen de slagen en het in- en uitschakelen van de luidinstallatie meten. Dat moet natuurlijk op de seconde goed zijn afgesteld, vandaar deze test.

In maart werd de klok ook al eens getest, maar verder is het uniek dat deze mega klok wordt geluid. Er wordt inderdaad elke dag, elk uur met een hamer tegen geslagen, maar luiden doen ze alleen bij een koninklijke bijzetting. De kans is groot dat je het zal horen als je in de binnenstad van Delft bent, of een stukje daar buiten. “De klok klinkt veel harder en voller als hij geluid wordt”, vertelt Tjan van Loenen, de man die de eer heeft de klok te luiden als er een koninklijke begrafenis is.

adv.