Wat moet er gebeuren met het Hambrug-brughuisje?

Door Iris Olsthoorn 23 februari 2017

Ze zijn tegenwoordig eigenlijk overbodig: de brughuisjes die bij grote Delftse bruggen staan. Ook bij de Hambrug staat nog zo’n schattig hokje. Maar of dat nog lang het geval is, is niet zeker. Moet het huisje weg of kan het ergens anders voor gebruikt worden? 

Al jaren worden bruggen allemaal elektronisch en op afstand bestuurd, maar vroeger waren de brugwachters onmisbaar wanneer een brug open en dicht moest. Veel huisjes staan nu ongebruikt hun lot af te wachten. Ook het huisje van de Hambrug staat al tijden leeg.

Slopen of laten staan?

Als het aan de gemeente ligt, wordt het huisje bij de Hambrug gesloopt, zodat er bijvoorbeeld geen onderhoudskosten meer zijn. Maar de partij Onafhankelijk Delft wil daar een stokje voor steken, schrijft het AD. Volgens OD is het voordeliger én beter om het huisje te verhuren. Het kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden als reclameobject of tentoonstellingsruimte.

Koffiehuisje

Ook de Oostpoortbrug, Koepoortbrug en Reineveldbrug hebben een leegstaand brughuisje. Deze huisjes zijn door de stichting Brugwachtershuisjes opnieuw in gebruik genomen. Bij de Reineveldbrug vind je bijvoorbeeld een infopaneel over trekvaarten. Het huisje van de Koepoortbrug is omgetoverd tot kunstgalerij. In andere steden worden van de huisjes soms zelfs mini-koffietentjes gemaakt.

Wat vind jij?

Wat moet er volgen jou gebeuren met het Hambrughuisje? Is het nutteloos en moet het gesloopt worden, of kan er nog iets leuks mee worden gedaan?

[total-poll id=26435]

 

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.