Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zieke moeder meerkoet en jong gered

Door Redactie indebuurt 18 juli 2016

He, he eindelijk is het zomer in Delft. Al is die hitte niet voor iedereen leuk. Bacteriën overleven makkelijker in warm water en dat werd de meerkoetenfamilie die in het Rietveld leefde bijna fataal. 

Vechtertjes

In Wildopvang Delft vechten moeder meerkoet en haar jong voor hun leven. In het Rietveldwater liepen ze de botulisme bacterie op. Het gif in de bacterie verlamt de beesten en das heel gevaarlijk; als ze geen hulp krijgen, sterven ze. Volgens Winanda de la Rambelje-Mergler van Wildopvang Delft zijn beide dieren aan de beterende hand. ‘Via een slangetje krijgen ze water en voeding. De moeder probeert alweer zelf te eten. Hopelijk staan ze binnen een week weer op eigen benen.’

Warme weer, groot risico

Hoe komt zo’n ziekte terecht in het water? Tsja, dat blijft gissen. De gemeente houdt de boel goed in de gaten. Volgens Winanda ligt de oorzaak onder de waterspiegel. Die bacterie kan er nog zijn, maar ook al lang weggespoeld zijn. ‘We houden ons hart vast. Met het warme weer wordt het risico groter.’

Red een meerkoet

Goed om te weten: de bacterie is niet gevaarlijk voor mensen. Als je een ziek dier ziet, kun je het dus gewoon uit het water halen en naar het opvangcentrum brengen. Of bellen met Wildopvang Delft.

Als moeder meerkoet en haar jong weer op kracht zijn, worden ze uitgezet in de Delftse Hout. De hulp kwam voor vader meerkoet en in ieder geval één ander jong uit het nest te laat. Zij werden dood gevonden in het water.Meer over Wildopvang Delft en omgeving ontdekken?

Wildopvang Delft en omgeving

dierenopvang

Geopend08:00 - 20:00

Linnaeuspad 5, Delft

Bekijk meer:dierenopvang

adv.