Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meerderheid raad barmhartig voor vluchtelingen

Door Jantine van den Hoven 9 maart 2016

“Wij hebben als gemeente de taak om statushouders op te vangen, dat is niet iets waarin je kunt kiezen”, zei wethouder De Prez dinsdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. Een meerderheid ging akkoord en dat betekent dat de opvang van statushouders en het uitgeven van 400.000 euro voor dit doel door gaat.

Iedereen uit Delft kon inspreken tijdens de vergadering. Tijdens eerdere vergaderingen over dit onderwerp in de rest van Nederland ging dit wel eens mis. Veel mensen kwamen in protest en op sommige plekken braken zelfs rellen uit. Niets van dat alles in Delft.

Twee mensen van buiten de politiek lieten van zich horen, een Delftenaar en een dominee. Een ander schreef een brief maar kon er niet bij zijn omdat hij of zij moest werken in de COA in Katwijk. Opvallend genoeg waren deze mensen vóór de opvang van vluchtelingen met een verblijfstatus.

Dominee Arnold Vroomans namens de Raad van Kerken Delft:
“Ik geloof dat God barmhartig is voor mij, dus het minste wat ik kan doen, is barmhartig zijn voor een ander.”

Inspreker de heer Huijzer:
“Ik roep de politiek op om de verantwoordelijkheid te nemen om vluchtelingen op te vangen. We moeten dit op z’n Rotterdams aanpakken: niet lullen maar poetsen.”

Inwoner van Delft en COA-medewerker in Katwijk (via een brief):
“Wij kunnen de vluchtelingen niet in kampen laten wachten. Veel mensen zijn ons zielsdankbaar. Hoe zou u het vinden als u na een lange vlucht en heel veel verdriet eindelijk een woning zou krijgen in een nieuwe stad?”

Solidariteit

Ook de commissieleden kregen uiteraard de ruimte om hun zegje te doen. De meeste partijen waren tegen het initiatiefvoorstel van Onafhankelijk Delft, die partij wil absoluut geen AZC in Delft. Iets waar eigenlijk al geen sprake meer van was. Veel partijen riepen op tot solidariteit en verwierpen het voorstel van Onafhankelijk Delft.

Het voorstel om 400.000 euro vrij te maken voor de opvang van vluchtelingen met een verblijfstatus kon op steun rekenen, maar een aantal partijen wil nog een financiële onderbouwing zien. In de gemeenteraad van 31 maart volgt een definitief besluit.

Meer over

Nieuws

adv.