Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marja van Bijsterveldt wordt burgemeester van Delft

Door Jantine van den Hoven 2 juni 2016

Het is een meisje! Marja van Bijsterveldt – Vliegenthart is voorgedragen als kandidaat-burgemeester van Delft. Eerder was zij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Marja van Bijsterveldt (54) is van het CDA en woont in Schipluiden.

De nieuwe burgemeester krijgt een behoorlijke kluif aan Delft, met onder andere de Spoorzone en de problemen in Buitenhof. Van Bijsterveldt wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Delft.

Wie?

Marja van Bijsterveldt zette zich de afgelopen jaren in als directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds en voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven. Voordat zij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was (2010-2012), was zij wethouder in Almere, burgemeester van Schipluiden en staatssecretaris. Ook is zij voorzitter geweest van het CDA. Van Bijsterveldt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Schipluiden. Wanneer zij burgemeester van Delft wordt, zal zij uiteraard naar Delft verhuizen.

‘Relevante kennis van de stad’

De voorzitter van de Vertrouwenscommissie – de mensen die haar gekozen hebben – is blij met haar ‘zeer uitgebreide netwerk, relevante kennis van de stad, een grote bestuurlijke ervaring (onder andere op het terrein van het onderwijs) en een aanstekelijk enthousiasme’.

Hoe nu verder?

De kandidaat wordt voorgesteld aan minister Plasterk. Hij moet het goedkeuren en dan volgt er een Koninklijk Besluit. In de praktijk zegt de minister vrijwel nooit ‘nee’ tegen een voorgestelde kandidaat. Als de Koning zijn handtekening heeft gezet, wordt Van Bijsterveldt op 2 september geïnstalleerd tijdens een bijzondere raadsvergadering.

De rest van de raadsvergadering is hier te volgen.

Benieuwd hoe het kiezen van de nieuwe burgemeester is gegaan? Dat lees je hier.

En nu is het jouw beurt? Wat vind je van Marja van Bijsterveldt als burgemeester van Delft?

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.