Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drukke winkelstraten in december: dit zijn de tips en maatregelen

Door Iris Olsthoorn 26 november 2020

De feestdagen komen eraan en dat betekent: tijd voor cadeautjes! Zeker in Delft is het fijn shoppen, maar in deze periode bestaat er ook de kans dat het té druk wordt en men geen anderhalve meter afstand meer kan houden. Daarom heeft de gemeente een aantal maatregelen bedacht. Deze worden ingezet op het moment dat de winkelgebieden echt te vol worden.

Lokaal shoppen is misschien wel belangrijker dan ooit, maar helaas passen we niet met z’n allen in onze krappe winkelgebieden. Centrummanager Sandra Kooiman heeft daarom allereerst wat tips voor het winkelend publiek: “Kom bijvoorbeeld op een doordeweekse dag. Zo kan de drukte gespreid worden. En begin op tijd met je inkopen, zodat niet iedereen één of twee dagen van te voren nog aan het inslaan is. Lokaal kopen kan natuurlijk ook online.”

Drukke dagen

De gemeente verwacht dat het een aantal dagen extra druk wordt: “27 november (Black Friday), 5 december (aankopen Sinterklaas), 12 december (aankopen kerst), 17 december (warenmarkt), het weekend van 19 en 20 december (weekend voor Kerst) en 24 december (warenmarkt op de dag voor Kerst).” Wil je die drukte vermijden, plan dan je shoptripje niet op deze dagen.

Andere routes, eenrichtingsverkeer of afsluitingen

Als het nou toch te vol wordt in de winkelstraten, grijpt de gemeente in. “Er worden verkeersbegeleiders ingezet op dagen dat meer drukte wordt verwacht”, vertelt gemeentewoordvoerder Jan. “Zij houden goed in de gaten of het misschien te druk wordt en proberen dan om de doorstroming te bevorderen. Of ze vragen het winkelend publiek om een andere route te kiezen.” Zo is het voor de doorstroming bijvoorbeeld handig om je fiets op een fietsparkeerplek te stallen, in plaats van de fiets mee te nemen aan de hand. Ondernemers kan gevraagd worden hun reclameborden en uitstallingen tijdelijk op te bergen, om zo meer plek te maken op straat.

“Mocht dat niet genoeg zijn, dan gaan we op sommige plekken over”, vervolgt Jan. “In het uiterste geval kan een straat zelfs tijdelijk worden afgesloten. Maar dat willen we natuurlijk liever niet; het doel is het voorkomen van drukte.” De maatregelen gelden niet alleen voor de binnenstad,  ook de drukte in In de Hoven en bij andere grote supermarkten wordt in de gaten gehouden.

Lees ook

Wat gek: één van de koeienkoppen op Koepoortbrug is vermist

Verschillende indebuurtlezers viel het al op: de noordelijke pijler van de Koepoortbrug mist een koe...

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Delft

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...
Fotografie Workshop

Veel reuring over plannen voor megaschool in Tanthof: de kinderboerderij start een petitie

Je hebt er ongetwijfeld iets over gelezen of gehoord. De kinderboerderij en de waterspeeltuin in Tan...

Delft krijgt waarschijnlijk winterterrassen én weer extra terrasruimte in 2021

Delftenaren konden afgelopen zomer plaatsnemen op een heleboel nieuwe of uitgebreide terrassen en te...

Meer over

Nieuws Winkelen

adv.