Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Kromstraat is verkocht aan een grote belegger

Door Iris Olsthoorn 15 mei 2017

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: de vijf panden in de Kromstraat zijn verkocht. Begin dit jaar deden Nina Voets van Club Ciccionina en vijf andere partijen een bod, maar de gemeente besloot vorige week in zee te gaan met Vlakland 1 BV uit Egmond aan Zee. 

Vorig jaar november werd bekend dat de gemeente en Vestia de panden van Club Ciccionina, ’t Keldertje, De Kromme en Dias Kitchen in één keer wilden verkopen. Dat deed nogal wat stof opwaaien bij de ondernemers. Zij zijn bang dat de panden in handen komen van iemand die niets geeft om het harde werk wat zij de afgelopen jaren in de Kromstraat hebben verzet.

‘Professionele indruk’

Het blijkt nu toch werkelijkheid te worden dat de panden in handen van een vreemde vallen. Belegger Valkland 1 BV heeft tijdens de lange verkoopprocedure het meest geboden en krijgt de panden deze zomer op zijn naam geschreven. De keuze voor deze koper is vanwege een ‘professionele indruk, affiniteit met horeca en hecht belang aan het behouden van en goede samenwerking met huidige ondernemers’, zo is te lezen in de brief van het college aan de gemeenteraad.

Niet blij

Nina Voets van Ciccionina is niet blij met deze uitkomst: “Het leek alsof de gemeente de ondernemers zelf echt een kans wilde geven, maar uit wat er in de brief aan de gemeenteraad staat blijkt dat achteraf gezien helemaal niet zo te zijn. Bovendien beloofden ze dat maatschappelijk belang mee zouden tellen, maar een belegger met heel veel horecapanden in Amsterdam lijkt me nou niet echt iemand die maatschappelijk geïnvesteerd in Delft is. Voor de gemeente is op korte termijn de winst misschien het grootst, maar op de lange termijn is het niet goed voor de straat dus ook niet voor de stad.”

‘Hoge huren’

Er is onder de ondernemers die in deze panden zitten vooral angst voor hoge huren. “De huren zijn onder de huidige verhuurder voor sommige ondernemers al lastig op te hoesten”, zegt Nina. “Wat Vlakland betaalt voor de panden is geheim, maar als hij echt zoveel meer heeft geboden dan wij, kan het niet anders dan dat de huren hard omhoog gaan. Zo krijg je leegstand en om de haverklap nieuwe tentjes die na twee jaar hun deuren weer gedwongen moeten sluiten.”

Maar we hoeven niet meteen bang te zijn dat ons vrijdagavondje eraan gaat: “We gaan natuurlijk voorlopig gewoon door voor een gezellige Kromstraat. Ik zou zeggen tegen de gemeente: kom maar met een nieuwe locatie voor een gezonde cultureel-maatschappelijke uitgaansgelegenheid. Ik ben benieuwd!”

adv.