Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Komt dat horen: de grote klok van de Oude Jan wordt woensdag geluid

Door Iris Olsthoorn 19 juli 2017

Schrik niet als je de klok van de Oude Jan woensdag 19 juli keihard hoort luiden. Er is niemand overleden van de koninklijke familie – dat is normaal de reden waarom de klok luidt – maar er is wel iets anders aan de hand.

De gemeente is half april met een groot onderhoud aan de toren van de Oude Jan begonnen. Omdat ze willen zorgen dat de Bourdon en de Laudateklok na het onderhoud nog steeds hetzelfde klinken, worden beiden klokken getest. Met de bijzondere Bourdon klok gebeurde dat al eens in maart, maar  nu er allerlei onderdelen van de klok zijn vernieuwd, is het nog eens nodig. Het is uniek dat deze mega klok wordt geluid. Er wordt inderdaad elke dag, elk uur met een hamer tegen geslagen, maar luiden doen ze alleen bij een koninklijke begrafenis.

Je hoort het vanzelf

De proef vindt tussen 10.00 en 15.00 uur plaats. De kans is groot dat je het zal horen als je in de binnenstad van Delft bent, of een stukje daar buiten. “De klok klinkt veel harder en voller als hij geluid wordt”, vertelt Tjan van Loenen, de man die de eer heeft de klok te luiden als er een koninklijke begrafenis is.

adv.