Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je snoeiafval kan goed zijn voor een chemotherapie

Door Jantine van den Hoven 15 mei 2016

Iets doen voor het goede doel was nog nooit zo makkelijk. Wie een taxushaag in de tuin heeft en deze gaat snoeien, wordt gevraagd om het snoeiafval op te vangen en dit naar de milieustraat te brengen. In de twijgen zit namelijk een stof die belangrijk is voor het maken van chemo.

Een kubieke meter aan snoeisel van de ‘Taxus Baccata’ is goed voor één chemotherapie. Het snoeisel kan van 15 juni tot 31 augustus ingeleverd worden bij één van de milieustraten van Avalex. Snoei je taxus dus na 15 juni!

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus. Mensen die hun taxushaag snoeien, moeten dit voorzichtig aanpakken, zeker met kinderen en dieren in de buurt. Je kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar.

De actie heet ‘Vergroot de hoop‘. Per kubieke meter takjes van de taxushaag kan er niet alleen één chemotherapie worden gemaakt, er gaat ook een bedrag naar een organisatie voor kankerpreventie.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.