Je kunt dit jaar je eigen buurt vuurwerkvrij verklaren in Delft

Door Iris Olsthoorn 3 november 2018

Rotjes, duizendklappers en Romeinse kaarsen: de een houdt ervan, de anders blijft er het liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt. Vanaf dit jaar mogen gemeentes zelf bepalen of en waar er met oud en nieuw vuurwerk afgestoken mag worden. Delft kiest er dit jaar voor om buurtbewoners zelf te laten bepalen wat er in hun wijk gebeurt. 

Als je een hekel hebt aan vuurwerk, kun je dit jaar je eigen buurt vuurwerkvrij verklaren. Klinkt makkelijk, maar je moet er dan wel voor zorgen dat alle neuzen in de buurt dezelfde kant op staan. Het gaat namelijk om een vrijwillige vuurwerkvrije zone. Dat houdt ook in dat je als buurtbewoners zelf moet gaan handhaven. Als er tóch vuurwerk afgestoken wordt in jouw buurt (op oudjaarsdag) komen politie en gemeente niet langs.

Borden in de buurt

Als jij en je buurtjes het eens zijn over de grootte van jullie zone en over de regels, kun je bij de gemeente terecht voor borden. Op die manier kan je de vuurwerkvrije zone markeren, zodat ook enthousiaste kinderen van een paar straten verder weten dat het bij jou voor de deur niet mag. Hier kan je je vuurwerkvrije zone aanmelden. 

Ruimte voor de vuurwerktraditie

Vorig jaar werd al duidelijk dat de burgemeester en wethouders van Delft het gebruik van vuurwerk aan willen pakken. De burgemeester stelde toen voor om vuurwerkvrije zones in te stellen. Ze wil wél ruimte houden voor de ‘vuurwerktraditie’, maar wil ook dat oud en nieuw fijner wordt voor mensen die last hebben van het vuurwerk.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.